De siste dagene har det vært hektisk møtevirksomhet mellom representanter for den greske regjeringen og representanter for private kreditorer. De to partene forsøker å komme til enighet om en avtale som definerer hvordan den greske gjeldsbyrden skal reduseres.

Truet med lovendringer

Hellas har rundt 100 milliarder euro i gjeld til private kreditorer, og store deler av dette beløpet — mest sannsynlig et sted mellom 50 og 90 prosent - må nedskrives for at landet skal kunne få stabilisert sin egen statsøkonomi.

Hellas' statsminister Lucas Papademos har tidligere gjort seg upopulær blant investorene ved å true med lovendringer som vil tvinge investorene til å ta tap på greske verdipapirer, men meldingene nå tyder på at man nå nærmer seg en enighet.

— Det har vært viktige fremskritt, og det er bred enighet om de strukturelle elementene, sa Hans Humes, som representer kreditorene, tilBloomberg fredag kveld.

Reuters melder lørdag at representanter fra kreditorenes side lørdag uventet har forlatt møtene, og at forhandlingene nå fortsetter over telefon. Nyhetsbyrået siterer anonyme kilder tett på forhandlingene, som hevder at det «usannsynlig» at avtalen vil være klar i løpet av helgen.

— Ting er komplisert. Vi er nærmere en avklaring på tallene, men det er fremdeles en del arbeid som gjenstår, sier kilden til Reuters.

Partene forhandler både om hvor stor del av gjelden som skal nedskrives, og en gjeldsbytteavtale hvor gamle lån blir byttet ut med nye med bedre rente.

Viktig avtale

Det har vært mange og motstridende meldinger om progresjonen i forhandlingene. I går meldte den greske avisen Proto Thema at partene hadde kommet til enighet om en avtale som innebar at gammel gjeld med høy rente skulle byttes ut i nye lån med lengre løpetid og lavere rente.

Dette har ikke blitt bekreftet fra partene selv, og fredag kveld kunngjorde Hellas' finansminister Evangelos Venizelos at forhandelingene fortsetter gjennom helgen.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securitues sa fredag at en enighet i forhandlingene vil være et viktig steg i riktig retning.

- Det gjør at risikoen for en ukontrollert konkurs blir ryddet av banen, sier Ringholm.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har gjort det klart at en avtale om nedskrivning av gjelden må være på plass før Hellas får utbetalt nye kriselån. Mandag samles eurosonens finansministre for å diskutere utviklingen i gjeldskrisen, og det er ventet at grekerne vil ha en avtale på plass før møtet starter.