Opposisjonen på Stortinget reagerer sterkt på hva som kommer frem på Telenors pressekonferanse.

2. nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Harald Tom Nesvik (FrP) sier til Aftenposten at det som nå kommer frem bare gjør ham mer forvirret og fortvilet.

— Hvis bare halvparten av dette er riktig, har Trond Giske utøvet et meget dårlig skjønn.

- Vi har nå fått bekreftet at dette ikke bare er ting som har skjedd på et nachspiel på Lorry. Vel så viktig er åpenbart det som er sagt på et dialogeierskapsmøte forrige torsdag, sier han til Aftenposten.no.

— Den situasjonen som nå har oppstått skader selskapet, og det inntrykket folk skal ha om forholdet mellom selskapet og dets eiere.

— Utsatt for press

Telenor-styreleder Harald Norvik og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas holdt en pressekonferanse fredag i forbindelse med striden rundt salget av TV2. Norvik gjorde det klart under pressekonferansen at han mener selskapet ble presset av næringsminister Trond Giske i forbindelse med salget.

- Jeg mener vi har blitt utsatt for et press til å ta en annen beslutning enn den som er best for Telenor, og det har jeg sagt til Giske. Her har man gått lenger enn det som er forsvarlig for en god eierskapspolitikk, sa Norvik under pressekonferansen.

— Giske har aldri direkte truet min rolle som styreleder, men han har sagt at dette kunne komme til å få konsekvenser for styret, sier Norvik.

I løpet av romjulen ringte Giske fem ganger for å understreke at det var viktig at TV2 ikke ble solgt, ifølge Norvik.

- Knallhardt oppgjør

Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre og finanspolitisk talsmann for partiet, sier følgende til Aftenposten.no:

— Harald Norvik har med dette tatt et knallhardt oppgjør med Trond Giskes håndtering av eierskapet. Hvis Norviks versjon er riktig, er Giskes uformelle håndtering av denne saken i strid med eierskapsprinsippene.

— Det skal ikke være slik at en styreformann hele tiden må forsikre seg om at disse eierskapsprinsippene ligger fast. Norvik er profesjonell, men samtidig veldig tydelig i det han sier.- At Giske har forsøkt å presse Norvik og styret er det ingen tvil om, sier Sanner.

Han vil ikke si noe om hvorvidt Høyre og Stortinget kan ha tillit til næringsministeren etter dette.

- Foreløpig er det statsminister Jens Stoltenberg som må avgjøre om han kan leve med en næringsminister som opptrer på denne måten. Men vi venter inntill videre på å høre Giskes versjon. Det er svært viktig at han nå kommer til Stortinget og redegjør.

- Ryktene har blitt bekreftet

Knut Arild Hareide, leder i KrF, sier følgende til Aftenposten.no:

— Med denne omdreinningen blir saken enda mer alvorlig. Ryktene er blitt bekreftet.

— Nå er det veldig viktig at statsråd Giske kommer til Stortinget og redegjør.

Han fortsetter:

— Telenor er et av Norges største selskaper med en børsverdi på 150 milliarder kroner. Når et slikt selskap sier seg utsatt for et press utover det som er akseptabelt, må statsråden redegjøre, sier Hareide.

- Har dere ikke tillit til ham?

— Der vil jeg ikke konkludere. Men det er viktig at han redegjør, sier Hareide.

Opposisjonen representert ved Venstres Trine Skei Grande , Høyres Jan Tore Sanner og Frps Harald T. Nesvik ber næringsminister Trond Giske (Ap) redegjøre for sin rolle i prosessen rundt salget av TV 2. Her fra Stortinget onsdag.
Heiko Junge / Scanpix