- Husebø skylder oss 96.000 kroner

Et halvt år etter at de seks spanske studentene dro hjem fra sommerjobb på Fisketorget, venter de fortsatt på lønnen sin.

- VAR SYK: Daglig leder Alf Husebø i Husebø Torget AS, oppgir sykdom som grunnen til at lønnsutbetalingen uteble da sommervikarene dro hjem til Spania. ARKIVFOTO: TOR HØVIK

— Vi har vært tålmodige lenge nå. Vi har ringt og sendt mange e-poster, men hele lønnen er ennå ikke blitt utbetalt, sier Núria Castany Preciado.

Ville spare til studier og reising

I fjor sommer dro Preciado og fem andre spanske studenter i alderen 24–28 til Bergen, for å jobbe.

Planen var å spare seg opp penger til studier og reising utover høsten.

— Den enkle måten å finne seg jobb på, er å gå til Fisketorget. Lønnen er kanskje ikke høy etter norsk standard, men for oss er det godt betalt, forteller Preciado.

De fikk alle arbeid hos torghandler Alf Husebø, og ble der fra juni til midten av september.

Les også

Håver inn millioner på servering

— Svarte ikke

Preciado forteller at hun fikk lønn som normalt de to første månedene, og så sa det plutselig stopp. Ifølge henne fikk også de andre kollegene fikk for lite lønn, noen for en måned og andre for to måneder.

Etter flere måneder uten å få noe svar, på verken e-poster eller telefoner, advarte de Husebø om at de ville kontakte ekstern hjelp.

Da svarte han ifølge Preciado umiddelbart.

— Etter advarselen fikk fire av oss 5000 kroner hver, jeg var en av to som ikke fikk noe. Resten skulle vi visstnok få uken etter, men ingenting dukket opp på kontoene våre, sier hun.

- Forsøkte advokathjelp

Ifølge deres beregninger skylder Husebø fortsatt de seks til sammen over 96.000 kroner. De har blant annet vært i kontakt med den spanske ambassaden i Oslo for å få advokathjelp.

— Men vi skjønte fort at det ville bli en dyr affære for oss, og la det fra oss. Vi kjenner ikke til de norske lovene, og vet ikke hvilke rettigheter vi har. Jeg frykter at sjefen utnytter nettopp det, sier hun.

- Var sykmeldt

Ifølge Alf Husebø er sykdom grunnen til at sommervikarene hans ikke har fått penger.

— Det ble hektisk utover høsten. Jeg har vært sykmeldt i et halvt år, og da jeg kom til live igjen, oppdaget jeg disse e-postene. Jeg har orientert styrelederen, og tar personlig kontakt med dem i løpet av noen dager, slik at vi får ryddet opp, sier Husebø.

- Er det ingen andre i selskapet du kunne utsatt arbeidet med lønnsutbetalingen til?

— Nei, jeg har ikke hatt noen stedfortreder. Men i fremtiden vil vi leie tjenester som tar seg av denne jobben, sier han.

Vil gi ekstra kompensasjon

- De sier selv du skylder dem rundt 96.000 kroner. Er dette beløpet riktig?

— Jeg kan ikke kommentere akkurat det. Jeg har satt folk på saken til slik at vi finner ut av dette. Jeg har ikke oversikten, fordi det har vært en del kaos med forskuddsbetalinger og slikt. Av og til har de ikke penger til husleie når det kommer til Norge, andre ganger har de fått forskudd fordi de ikke har skaffet seg skattekort, sier han.

1,1 millioner kroner lønn

Det siste offentlig tilgjengelige regnskapet til Husebø Torget AS er fra 2010. Da gikk selskapet driftsmessig 320.000 kroner pluss.

Samme år tok Alf Husebø ut lønn til seg selv på 1,1 millioner kroner, i tillegg til at han tok opp et personlig lån i selskapet på rundt 800.000 kroner. Ifølge revisors anmerkninger er sistnevnte i strid med aksjeloven, ettersom selskapet ikke har nok fri egenkapital til å låne ut penger.

— Vi ryddet opp i lånet da vi fikk vite at det ikke var lovlig. Jeg tok heller ikke ut like høy lønn til meg selv i 2011, sier han.

Han svarer blankt nei på påstanden om at han har utnyttet de utenlandske arbeidstakerne.

— Nei, nei, på ingen måte. Jeg har hatt utenlandske arbeidere siden 80-tallet, og er helt avhengig at de vil jobbe hos meg, så jeg utnytter dem ikke på noen måte. Hvis det stemmer at de har krav på såpass mye lønn, skal de også få en ekstra kompensasjon for ventetiden, sier han.

VENTER: De seks spanjolene Mireia Solé, Oriol Mont, Georgina Romero, Inés García, Diana Gurrea og Nuria Castany på Fisketorget i sommer. PRIVAT