Akers verdier falt til 59,7 milliarder i første kvartal

(E24) Røkke-konsernets verdier falt i starten av året, drevet av verdifall i olje og fornybar energi.

Aker-sjef Øyvind Eriksen legger frem tallene før første kvartal fredag.
Publisert: Publisert:

Industrikonsernet Aker, hvor Kjell Inge Røkke er største eier, legger frem regnskapstallene for første kvartal fredag.

Den verdijusterte egenkapitalen endte på 59,7 milliarder kroner. Dette er nettoverdien til selskapet, og regnes ut ved å ta eiendelene og trekke fra totale forpliktelser, skriver E24.

Verdiene falt med 10,8 prosent fra 66,9 milliarder kroner ved utgangen av fjerde kvartal, melder Aker.

Verdifall i olje

I kvartalet falt verdiene i Akers industrielle portefølje med 7,9 milliarder kroner til 56 milliarder kroner, mye på grunn av verdifallet i Aker BP på 5,6 milliarder kroner og nedgangen i fornybarselskapet Aker Horizons på 1,7 milliarder.

Aker fikk også et utbytte på 751 millioner kroner fra Aker BP i kvartalet.

Aker er også storeier i selskaper som oljeserviceselskapet Aker Solutions, IT-selskapet Cognite og krillselskapet Aker BioMarine.

Porteføljen består også av Aize som arbeider innenfor industriell programvare, samt oljeselskapet Aker Energy og Salmar Aker Ocean som eies sammen med Gustav Witzøe-dominerte Salmar og driver innen oppdrett.

Aker-sjef Øyvind Eriksen trekker frem høy aktivitet i Akers portefølje i første kvartal, innenfor oljevirksomheten, fornybar energi og andre områder.

Han sier at «Akers aktive eierprioriteringer i 2023 er gjennomføring av vekstprosjekter, spesielt prosjektporteføljen i Aker BP med Aker Solutions som hovedleverandør».

Før jul leverte Aker BP og partnerne utbyggingsplaner for en rekke nye prosjekter på norsk sokkel, med planer om å investere rundt 200 milliarder kroner frem til 2028.

Oppgang for finansielle investeringer

I den finansielle porteføljen til Aker økte verdiene med 400 millioner kroner til 12,6 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

Denne porteføljen består av børsnoterte selskaper, eiendom og andre finansielle investeringer.

Verdiene per Aker-aksje falt fra 900 kroner til 803 kroner i løpet av årets tre første måneder, en periode hvor aksjekursen til Oslo Børs-noterte Aker falt med 6,6 prosent til 672 kroner.

Konsernet, hvor oljekjempen Aker BP utgjør de største verdiene, peker på at oljeprisen falt med drøye åtte prosent i samme periode og at Oslo Børs steg med 0,4 prosent.

Publisert: