SV ut mot gassrør i Barentshavet: – Spiller hasard med skattebetalernes penger

Frp mener nye gassrør i Barentshavet må til for å erstatte russisk gass. Det kommer altfor sent, mener SVs Lars Haltbrekken.

SVs Lars Haltbrekken mener Frps gassforslag er hasardspill med både klima og skattepenger.
Publisert: Publisert:

Frp varslet mandag at de vil legge frem forslag om å bygge gassrør i Barentshavet når stortinget åpner. Også Ap åpnet for å bygge ut mer infrastruktur for transport av gass i området.

Der Frp-leder Sylvi Listhaug viste til en 2020-rapport fra det statseide gasstransportøren Gassco om mulig lønnsomhet ved gasseksport i Barentshavet, ville Ap vente på en ny vurdering fra selskapet.

Les også

Støtte til varmepumpe skapte kok: – Det er faktisk ganske vilt nå

SV på sin side viser til en Gassco-rapport fra 2019.

– Den viser at dette kan bli et stort økonomisk tap for fellesskapet. Det er helt utrolig at Frp vil bruke skattebetalernes penger sånn helt uten videre på å bygge ut dette gassrøret, sier stortingsrepresentant og energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken (SV).

Han påpeker at lønnsomhet ved feltet forutsetter nye funn, og at disse har vært mindre enn oljeselskapene hadde forventet i området.

– Meningsløst

SV ønsker ikke å åpne noen nye felt i Barentshavet. I dag er feltene Snøhvit og Goliat i drift, mens Johan Castberg-feltet skal bygges ut. Dermed ser de det som meningsløst å bygge ut ny infrastruktur for transport av gass.

Haltbrekken mener Frps argument om at Norge må bygge ut flere gassfelt for å erstatte russisk gass, faller på tidshorisonten.

– EU må erstatte russisk gass innen 2030. Ny norsk gass vil komme for sent til det. Vi må frigjøre oss fra fossil energi, og legge til rette for energieffektivisering og utbygging av fornybar energi, sier Haltbrekken.

– Spiller hasard

Haltbrekken tror ikke høye gasspriser og nye funn vil kunne gjøre en investering i gassrør lønnsom.

– Dere er ikke interessert i å finne ny gass?

– Nei, vi vil ikke sette i gang ny letevirksomhet. Både Det internasjonale energibyrået (IEA) og FNs generalsekretær har sagt at vi ikke kan åpne nye olje- og gassfelt hvis vi skal nå 1,5-gradersmålet.

– Det Frp gjør er å spille hasard med skattebetalernes penger, og med klima. Det siste bryr de seg neppe om.

Les også

Belgia ba Støre om billigere gass – fikk «kjølig» nei

Leder for energi- og miljøkomiteen Marianne Næss (Ap) mener norsk gass kan brukes til lavutslipps-energibærere som blå hydrogen og ammoniakk, hvor CO₂ fanges og lagres, og at nye investeringer dermed kan bidra til langsiktig avkastning.

Det har Haltbrekken liten tro på.

– Man må gjerne gjøre det fra eksisterende olje- og gassfelt. De vil være i drift en god del år fremover. Men hvis vi åpner nye felt er det ofte både olje og gass der. Jeg har ingen tro på at selskapene vil la oljen bli liggende.

Publisert: