Kraftig nedgang på Wall Street

De amerikanske markedene falt tungt den siste dagen av uken.

WALL STREET: Det har vært en tung uke på Wall Street, etter rentehevingen.
Publisert: Publisert:

Det har vært en uke preget av den amerikanske sentralbankens renteheving. Siden tirsdag har det vært nedgang på de tre toneangivende indeksene på Wall Street.

I det børsene åpnet i USA fredag pekte pilene også nedover, og fallet tiltok utover kvelden norsk tid. Nasdaq-indeksen var på det meste ned rundt tre prosent. Indeksene hentet seg noe inn igjen den siste timen av handelsdagen.

Slik så det ut for de tre nøkkelindeksene ved stenging:

  • Dow Jones endte ned 1,62 prosent
  • Nasdaq endte ned 1,8 prosent
  • S&P 500 endte ned 1,72 prosent

Volatilitetsindeksen Vix, som ofte omtales som «fryktindeksen», stiger samtidig 10,5 prosent.

Indeksen måler forventede svingninger på den brede S&P 500-indeksen de neste 30 dagene, gjennom opsjonspriser. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene, og falle i perioder med lave svingninger.

Les også

Aksjeskolen #6: Slik plukker du vinneraksjer

Oljeprisen har falt siden midnatt. Ved 22-tiden fredag handles et fat nordsjøolje for rundt 86,4 dollar fatet. Dette er en nedgang på rundt 4,2 prosent siden midnatt.

Amerikansk lettolje (WTI) handles samtidig for 79,1 dollar fatet, en nedgang på 5,25 prosent siden midnatt.

Olje- og vekstaksjer falt

– Markedet har beveget seg fra å bekymre seg for inflasjonen, til å nå bekymre seg for sentralbankens aggressive grep, sier Quincy Krosby i LPL Financial til CNBC om børsfallet.

Investorer og analytikere vurderer nå om Feds siste renteheving indikerer en kommende nedgang i økonomien og mange begynner å akseptere at en resesjon faktisk er i horisonten.

I likhet med Oslo Børs, ble også oljeaksjene hardt truffet etter kveldens tunge oljeprisfall:

  • Apache-aksjen endte ned 11,4 prosent
  • Marathon Oil-aksjen endte ned 10,9 prosent
  • Schlumberger falt 8,42 prosent

Det er ofte vekst-aksjer og teknologiselskaper som treffes hardest av rentehevinger, noe som også var tilfelle fredag kveld:

  • Tesla-aksjen endte ned 4,59 prosent
  • Amazon-aksjen endte ned 3,01 prosent
  • Netflix-aksjen falt 4,49 prosent

– På et tidspunkt vil de forstå at resesjon ikke er verdens undergang, og de vil begynne å se konstruktivt på aksjene igjen. Men nå oppfører vi oss som om himmelen faller ned, sier TIm Lesko, formuesrådgiver hos Mariner Wealth Advisors til avisen.

Fed har varslet at det vil komme ytterligere rentehevinger fremover. Dette for å få bukt med den skyhøye inflasjonen i USA, og annonserte at de vil fortsette å heve styringsrenten, og at den skal opp mot så mye som 4,6 prosent.

Boeing falt etter milliardforlik

Flyprodusenten Boeing falt over 5,43 prosent fredag, etter at selskapet har inngått et milliardforlik med det amerikanske finanstilsynet SEC (Securities and Exchange Commission), etter de to ulykkene med fly av typen 737-Max.

Boeing har gått med på å betale 200 millioner dollar, tilsvarende rundt to milliarder kroner, til SEC som mener at selskapet og tidligere toppsjef Dennis Muilenburg kom med misvisende uttalelser til investorene etter ulykkene.

– I tider med kriser og tragedier er det spesielt viktig at børsnoterte selskaper og toppledere presenterer fullstendig, rettferdig og sannferdig informasjon overfor markedet, sa SECs styreleder Gary Gensler, ifølge CNBC.

Årsverste for Oslo Børs

Fredag endte som årets verste dag på Oslo Børs. Hovedindeksen endte handelsdagen ned 4,04 prosent, som ikke bare ble ny årsverste for indeksen. Børsfallet er det verste siden mars 2020.

Før dagen i dag var årets verste børsdag 24. januar da Hovedindeksen endte dagen ned 3,45 prosent.

Det var kraftige fall på flere av de store Europeiske børsene fredag. Børsene i både Frankfurt, Paris og London endte med nedgang på rundt to prosent.

Publisert: