Håper gruvedriften er i sving om fire år

Nordic Mining-sjef Ivar Fossum reagerte med stor glede og lettelse på avgjørelsen fra klima- og miljødepartementet. Han håper gruvedriften i Engebøfjellet kan være i gang om fire år.

ENGEBØ: I dette fjellet er det Nordic Mining planlegger å drive gruvevirksomhet. Toppen av fjellet vil fjernes, steinen skal deretter finmales for å ta ut stoffet Rutil. resten er planlagt lagret i et sjødeponi på bunnen av Førdefjorden nedenfor. Både Naturvernforbundet, Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet og lokal turist og oppdrettsnæring har engasjert seg imot prosjektet. Foto: Odd E. Nerbø

  • Joachim Bacha
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Fredag morgen kom avgjørelsen naturvernforbund, innbyggerne i Naustdal og Nordic Mining har ventet på. Klima— og miljøverndepartementetåpner for sjødeponi i Førdefjorden, og dermed gruvedrift i Engebøfjellet.

For Nordic Minings administrerende direktør, Ivar Fossum, kom nyheten brått på.

— Jeg reagerte med stor glede og lettelse på avgjørelsen. Dette er ikke noe vi kunne forventet. Det har vært en lang og krevende periode med stor usikkerhet frem mot avgjørelsen. Jeg er glad utfallet ble som det ble, sier Fossum.

Klimadepartementets avgjørelse betyr at selskapet nå kan begynne med utredningen av prosjektet fremover. Kort tid etter børsåpning var selskapet opp over 90 prosent på Oslo Børs. Det betyr at selskapets markedsverdi nesten har doblet seg.

- Skynde oss langsomt

— Vi skal skynde oss langsomt. Det er mange aktiviteter vi nå har foran oss, sier Fossum.

— Når kan produksjonen begynne?

Nordic Mining-sjef Ivar Fossum kan påbegynne planene om gruvedrift i Engebøfjellet. ARKIVFOTO: Håvard Bjelland

— Vi har tidligere indikert at det tar grovt fire år fra tillatelsene er på plass, til vi nærmer oss produksjon. Vi skal gjennomgå dette på nytt, men håper det fortsatt er slik, sier han.

Selskapet har måttet redusere både bemanning og ressurser, i påvente av avgjørelsen.

— Hvordan vil dere finansiere prosjektet?

— Vi har nå skapt nytt grunnlag for å bygge oss opp igjen. Finansiering skal diskuteres med styret. Jeg tror avklaringen vil bidra til flere muligheter for finansiering, sier Fossum.

I klinsj med naturvernorganisasjoner

Det er ingen hemmlighet at naturvernorganisasjoner og flere innbyggere i området rundt Engebøfjellet har vært kritisk til Nordic Minings planer om et gigantisk sjødeponi i Førdefjorden. Fossum sier han fortsatt vil lytte til innspill fra motstandere av prosjektet.

— Vi skal være så åpne vi kan, og informere så godt vi kan. Jeg oppfordrer alle som har interesse for prosjektet til å bidra konstruktivt. Slik kan vi sammen lage en best mulig industrietablering, sier han.

Han forteller videre at prosjektet kommer til å bety svært mye for lokalsamfunnet.

Les også

Hemmelighold rundt fjorddeponi

— Dette er en bedrift som skal eksistere over lang tid. Vi vil operere i fellesskap med samfunnet. Denne type hjørnestensbedrifter betyr mye for samfunnsutviklingen i området.

— Var dette siste skuddet i kammeret for selskapet?

— Det hadde nok vært Nordic Mining uten dette prosjektet. Men, det er klart at vi de siste årene har fokusert vår strategi mot en avklaring i Engebøforekomsten. Det er vårt desidert største prosjekt, og svært viktig for selskapet, sier Fossum.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Tiden er moden for et vedtak

  2. Jeg undrer meg over «de lærde»

BT anbefaler

– Skjerp dere, er beskjeden fra kommunen. Slik blir tiltakene.

Det siste døgnet er 57 personer blitt smittet av korona i Bergen. – Jeg er bekymret for den videre utviklingen, sier…

LES SAKEN