- Dette er fullstendig galskap

Naturvernforbundet og lokale aktivister raser over regjeringens ja til sjødeponi i Førdefjorden. - Regjeringen har ikke lenger troverdighet i miljøpolitikken, sier Lars Haltbrekken.

Publisert Publisert

Det er på 300 meters dyp, under Førdefjordens overflate, at sjødeponiet skal ligge.

  • Camilla Brugrand
  • Joachim Bacha
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Regjeringen går inn for en av de største forurensingsskandalene i nyere, norsk historie. De vet godt at dette kan føre til stor skade på den rene og fiskerike Førdefjorden, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Det ble fredag morgen kjent at Klima- og miljøverndepartementetåpner for sjødeponi i Førdefjorden, og dermed gruvedrift i Engebøfjellet.

Saken har lenge vært omstridt. Industriselskapet Nordic Mining har søkt om konsesjon og utslippstillatelse for å utvinne mineralet rutil fra Engebøfjellet på nordsiden av fjorden i Naustdal kommune.

Restene av fjellmassene vil selskapet deponere i fjorden - opptil seks millioner tonn hvert år frem til 2060. Det er dette regjeringen nå har sagt ja til.

- Saken er ikke tapt

— Dette er fullstendig galskap å gi grønt lys til utslipp av gruveslam i en av Vestlandets mest fiskearta fjorder, men saken er ikke tapt, sier Anne-Line Thingnes Førsund.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Hun har lenge vært blant de mest kritiske til prosjektet, og har organisert både protester og fakkeltog mot sjødeponiet.

Nå ser hun til Stortinget for hjelp.

— Dette er viktig fordi regjeringen har valgt på det mest udemokatriske vis og nekte innsyn i rettsviktige dokument i saken. Det at saken kommer opp i Stortinget vil løfte saken til offentlig debatt, sier hun.

BT har tidligere omtalthvordan regjeringen holder nesten alle innspill i saken unna offentligheten.

- Ignorerer kunnskap

Både Førsund og Naturvernforbundet peker på at regjeringen har ignorert ekspertråd og lokale næringsinteresser i saken. Store deler av sjømat- og reiselivsnæringen har tidligere gått i mot sjødeponiet.

Les også

Håper gruvedriften er i sving om fire år

Nasjonalt institutt for ernærings— og sjømatforskning (NIFES) har også sagt at de ikke har gode nok metoder for å vurdere konsekvensene for sjømat i fjorden.

— Regjeringen kommer med en veldig kontroversiell sak med dårlige løsninger resten av verden har forlatt, sier Førsund.

Kun fem land i verden har i dag åpnet for sjødeponi.

— Det vil bli internasjonalt oppmerksomhet rundt dette, sier Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Føler seg overkjørt

Han er svært overrasket og skuffet over beslutningen.

— Signalet regjeringen sender ut er at de gir blaffen i hensynet til natur og miljø. Jeg synes ikke lenger regjeringen har troverdighet i miljøpolitikken. Det sier seg selv, når en gir tillatelse til en av vår tids største miljøskandaler, sier Haltbrekken.

Han vil nå jobbe for at saken blir reist i Stortinget.

— Jeg regner med at partiene som samarbeider med regjeringen kommer tydelig på banen. Venstre og Krf må være tydelige nå. Regjeringen har blant overkjørt miljø og natur, sier han.

Torkel Lie i Hordaland Natur og miljø sier de vil aksjonere mot regjeringens beslutning.

— Klima- og miljøminister Tine Sundtoft kan ikke ta vare på og forvalte fjordene våre på denne måten. Vi lover å aksjonere mot dette vedtaket gjennom hele prosessen. Vi gir ikke opp kampen om Førdefjorden. Vi kan bære lenker, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Nå ser vi lyst på fremtiden

  2. Jeg undrer meg over «de lærde»

  3. - Tiden er moden for et vedtak

  4. Arbeiderpartiets ansvar

  5. Kan Venstre stanse sjødeponi?

BT anbefaler

David (20) følte han skulle besvime når han måtte snakke foran folk. Så meldte han seg på et kurs.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.