Fortsatt fall i oljeprisen

Tirsdag ble både amerikansk råolje og nordsjøolje omsatt for under 31 dollar fatet.

Publisert Publisert

ta408476.jpg

 • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag morgen norsk tid ble nordsjøolje omsatt for 30,53 dollar fatet på de asiatiske markedene.

Tror på stabilisering

I forrige uke falt oljeprisen 10 prosent og sank til under 35 dollar fatet. Årsaken er både svake økonomiske tall fra Kina, samt det stadig mer betente forholdet mellom de to oljenasjonene Saudi-Arabia og Iran, som øker faren for overproduksjon.

 • Norsk oljeindustri er en fremtidsnæring
  Investeringsanalytiker Daniel Ang tror imidlertid ikke at prisen vil falle under 30 dollar fatet.

— Vi vil se noe spekulasjon i fallende priser på kort sikt slik at prisene vil kunne fortsette å falle litt, men jeg tror det er mye som bidrar til at de blir liggende, sier Ang, som jobber for Philip Futures.

Mettet marked

Markedet gjør seg også klar for nye forsyninger med råolje fra Iran når de vestlige sanksjonene etter planen fjernes i tråd med atomavtalen landet har inngått med verdenssamfunnet.

 • 2016: Tror kjøpefesten tar pause
  Det vil i løpet av noen måneder føre til at det skal omsettes ytterligere en million fat olje på et marked som allerede er mettet. Etter hvert vil dette trolig føre til produksjonskutt, men det vil ta noen måneder før landene greier å få dette på plass, fremholder analytikeren Ric Spooner overfor Bloomberg News.

Tror ikke på snarlig oppgang

— Kina har vært den store driveren av etterspørsel siden 2003. De trenger mer energi. Når man ser at det blir uro om veksten i Kina, blir man bekymret. Det man er redd for, er at det ligger noe mer fundamentalt til grunn som kan svekke veksten. Industrien går svakere, så man er redd for at en boligboble eller kredittboble skal sprekke, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NTB.

I tillegg har den kinesiske valutaen yuan svekket seg mot dollaren. Siden olje omsettes i dollar, blir den dyrere å importere.

Saltvedt tror ikke prisen går opp igjen med det første.

- Ser 20-tallet?

— Akkurat for øyeblikket er det veldig lite som bidrar til å trekke opp prisen. Det ser ganske dystert. Det er ikke umulig at vi ser 20-tallet tirsdag, sier hun.

— For dem er det fryktelig tungt. Det ser faktisk ut som et blodbad, sier Saltvedt.

Hvor langt ned prisen går, er vanskelig å si noe om, mener oljeanalytikeren.

— Verken jeg eller noen andre trodde at oljeprisen skulle nærme seg 20 dollar, og hvis du i juni hadde sagt at prisen skulle gå ned med 70 prosent, hadde folk kikket på deg med store øyne, sier Tina Saltvedt. (NTB-AFP)

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent

 2. Hit kan du reise i sommer

 3. 6200 må fortsatt koke vannet: – Umulig å si årsaken

 4. 12-åringer i politiets søkelys: – Får vondt i magen

 5. Her går designerne sammen for å overleve: – Håper turistene stikker innom

 6. Politiet fant 143 kilo svensk kjøtt i varmt bagasjerom – skulle fraktes til butikk