Beslutningen som sikrer byggingen av høykapasitetsstrømkabelen Nordlink mellom de to landene ble kunngjort tirsdag.

Et samlet beløp på mellom 1,5 og 2 milliarder euro, et sted mellom 13 og 17 milliarder kroner etter dagens kurs, skal fordeles mellom Statnett og det tyske nettelskapet TenneT og den tyske investeringsbanken KfW.

Statnetts konsernsjef Auke Lont sier at kabelen vil være et viktig bidrag til fremtidens kraftsystem med klimavennlige og effektive løsninger.

Toveis-eksport

— Den vil gi bedre forsyningssikkerhet for forbrukerne og verdiskaping for produsentene på begge sider av forbindelsen. Denne investeringsbeslutningen understreker vår overbevisning om at framtiden er elektrisk, sier Statnett-sjefen.

TenneT-direktør Mel Kroon sier at kabelen er et viktig bidrag til Tysklands økende satsing på vindkraft.

Statnett og de tyske partnerne opplyser at poenget med kabelen er at et overskudd av vindkraft fra Tyskland kan eksporteres til Norge - og faktisk bli lagret i norske vannmagasiner fordi tappingen kan reduseres. Eller motsatt, at norsk vannkraft kan eksporteres til Tyskland ved ekstra høy etterspørsel der.

Zero-glede

Miljøstiftelsen Zero viser til at kabelen settes i drift i 2020, to år senere enn opprinnelig planlagt, men gleder seg likevel over at avtalen nå er i boks.

— Statnetts beslutning om å finansiere strømkabel til Tyskland er med på å realisere et av de konkrete målene i klimamålmeldingen, nemlig at Norges rolle som leverandør av fornybar energi skal styrkes. Nå gjør norsk vannkraft det mulig å bygge enda mer fornybar energi i Tyskland. Kabelen er derfor et viktig klimabidrag, sier Zero-leder Marius Holm.

Den planlagte kabelen er 623 kilometer lang, hvorav 516 kilometer vil ligge på havbunnen. Kapasiteten blir 1.400 megawatt.