– Siste gang jeg stemmer Høyre

Storinvestor Helge Møgster gikk mandag rett i strupen på finansminister Siv Jensen. – Det er blitt mye verre å drive næringsvirksomhet med din regjering, sa Møgster.

Publisert Publisert

BEDRE MED AP: Storinvestoren Helge Møgster tror landet ville hatt en bedre nærings- og skattepolitikk om vi nå hadde en Ap-regjering. – De har større politisk gjennomslagskraft og ville fått til nødvendige endringer i den vanskelige situasjonene næringslivet opplever nå, tror Møgster. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

  • Kjell Østerbø
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dere gikk til valg på at det skulle bli enklere å drive næringsvirksomhet i Norge. I stedet er det blitt mye verre de siste to årene. Jeg er ekstremt skuffet over regjeringen, sa Møgster til finansministeren i påhør av et tyvetalls næringslivsledere og politikere i Grand selskapslokaler.

Det ble nokså stille da vestlandets storinvestor på fisk og offshore satte seg ned igjen rett overfor finansministeren.

Les også

«Møgsters åpne trussel viser at regjeringen har dårlig tid»

Mye bedre med Ap

Alle rundt bordet var invitert til en prat med ministeren etter en skatte-frokost som Bergen Næringsråd arrangerte sammen med tankesmien Civita.

Til BT sier Møgster at landet ville hatt en mye bedre næringspolitikk og skattepolitikk om vi nå hadde hatt en Ap-regjeringen i stedet for Solberg-regjeringen.

– Ap har et større politisk gjennomslag, og ville fått til politiske endringer i den vanskelige situasjonen store deler av næringslivet opplever nå. Dagens regjering er jo ikke i stand til å gjennomføre noen ting. Jeg stemte på Erna fra Hordaland under sist stortingsvalg, fordi jeg hadde tiltro til løftene hennes i nærings- og skattepolitikken. Men det er siste gang jeg stemmer Høyre, sier Møgster til BT.

STOR INTERESSE: Det trakk fulle hus, da Bergen Næringsråd og Civita inviterte til debatt om den nye skattereformen på mandag. FOTO: LEIF GULLSTEIN

Omgitt av kontrollører

Han viser til at veksten i antall statlige byråkrater er dobbelt så høy under den nåværende blå regjeringen, som byråkrat-veksten under den siste Stoltenberg-regjeringen. Ved siste årsskiftet var nesten 161.000 menn og kvinner ansatt i et departementet, direktoratet eller en statlig etat. Tall som TV 2 tidligere har presentert, viser at dette var nesten 3500 flere enn ett år tidligere.

Til alle rundt bordet kunne Møgster fortelle at han kjente det voksende byråkratiet på kroppen. Aldri hadde han forholdt seg til så mange kontrollører, og så mange skjema som de siste par årene.

– Folk kommer i fengsel fordi det gjøres feil i forhold til et eller annet regelverk. Hvilke land er vi i ferd med å skape, spurte Møgster.

Les også

For Møgster-familien har oljeprisfallet ført til at ligningsformuene har skrumpet med over 2,5 milliarder

– Galskap

Han finner det også urimelig at regjeringen er opptatt av å beskatte norske investorer, mens utenlandske investorer og skatteflyktninger som har rømt landet slipper unna.

– Når jeg er ute i verden og snakker med utenlandske investorer, så snakker de aldri om skatt når de snakker om Norge. Og det er jo fordi de betaler minimalt med skatt, men melker ressursene våre. Det er jo galskap å straffe oss som bor her, mens våre utenlandske konkurrenter og skatteflyktninger slipper unna, sier Møgster.

På skattesiden er han oppgitt over at man likevel ikke er i stand til å redusere formuesskatten neste år.

– Formuesskatten var noe de skulle fjernet med en gang de kom til makten. Nå har de gjort det umulig for seg å gjøre noe med den, sier Møgster til BT.

BLITT VERRE MED SIV: Med Siv Jensen som finansminister er det blitt mye verre å drive næringsvirksomhet, mener Vestlandets storinvestor, Helge Møgster. Etter en skattedebatt i regi av Bergen Næringsråd og Civita, fortalte Møgster hvor ekstremt skuffet han var over regjeringens nærings- og skattepolitikk. Siv Jensen minnet om at hun representerer en mindretallsregjering som prøver å presse grensene hver dag. Foto: Leif Gullstein

– Tester grensene hele tiden

Finansministeren svarte høflig at hun satte pris på å møte viktige representanter for næringslivet på Vestlandet.

– Men jeg er uenig i påstanden om at det ikke skjer noe i denne regjeringen. Formuesskatten har aldri blitt satt ned så mye som det denne regjeringen har gjort. Men vi er en mindretallsregjering som tester grensene hele tiden. Og alle hører protestene når vi ønsker å gå lengre, sa Siv Jensen, henvendt til Austevoll-investoren.

Hun minnet dessuten om at regjeringen nå opplever ekstremt krevende tider.

– Oljeprisfallet har sørget for en halvering av våre eksportinntekter. Arbeidsledigheten øker og vil opplever tidenes største migrasjonskrise etter krigen i Europa. Dette må vi håndtere alt sammen, samtidig som vi klarer å holde fast ved politikken som skal styrke verdiskapningsgrunnlaget, sa Jensen.

Gjennom Laco AS, kontrollerer Møgster-familien både Lerøy Seafood som er verdens nest største lakseselskap, og DOF som er blant verdens største offshorerederier.

Sistnevnte selskap har fått mye juling på børsen siste året.

Ifølge likningstallene hadde Helge Møgster ved sist årsskifte en likningsformue på beskjedne 45 millioner kroner, og betalte da en formuesskatt på en halv million kroner.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Selger Lerøy-aksjer for 1 mrd

  2. - Det blir steintøft

  3. Rekordhøye laksepriser, men også ekstremt høye kostnader

  4. Familiens samlede verdier er nå på rundt 5,9 milliarder

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN