Fiskeriministeren vil femdoble lakseproduksjonen innen 2050

Innen 2050 vil regjeringen at Norge skal produsere til sammen 5 millioner tonn laks og ørret. Det er en femdobling av dagens volum.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) vil femdoble produksjonen av norsk laks og ørret innen 2050.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi vil legge til rette for enda mer bærekraftig produsert mat fra havet og samtidig skape flere lønnsomme, private arbeidsplasser i distrikts- og kyst-Norge, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.

Produksjonsmålet om en femdobling av laks og ørret innen 2050 kommer fram i strategien «Et hav av muligheter», som tar sikte på oppstart i høst.

Strategien varsler blant annet en gjennomgang av tillatelsene i havnæringen og tilgang til fôringredienser. Per dags dato produseres det rundt 1,3 millioner tonn laks per år i Norge, noe som krever 1,6 millioner tonn fiskefôr.

Det er også fôret som står for det meste av klimautslippene med lakseproduksjon, hvorav 90 prosent av ingrediensene er importert.

Bærekraftig vekst

Den nye planen legger til rette for at dette skal bli mer bærekraftig, blant annet ved å bruke ulike alger som lever på CO2, og soldatfluelarver som kan leve av matavfall i fiskeindustrien.

Anlegg for lakseoppdrett med spesialbåter for fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Strategien tar sikte på å stake ut kursen for havbruksnæringen de neste 10–15 årene. Hovedbudskapet er bærekraftig vekst. Bedre fiskehelse- og -velferd er også avgjørende for å nå målet.

Ingen krav om lukkede merder

Det er ingen krav om lukkede merder i den nye strategien.

I provinsen British Columbia i Canada ble det besluttet at lakseoppdrett i åpne merder skal fases ut innen 2025, og norske miljøvernforkjempere har foreslått noe lignende. Det er ikke aktuell politikk for fiskeriministeren.

– Oppdrett i åpne merder fungerer veldig godt langt store deler av kysten, så kan vi trekke ned produksjonen i de områdene der det er utfordringer. Kysten vår har rikelig av rent og kaldt vann med god gjennomstrømming, sier Ingebrigtsen til Dagens Næringsliv.

– Tannløst dokument

Fremskrittspartiets havbrukspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad synes dokumentet er for dårlig.

– Dessverre må vi konstatere at dette er et svakt og tannløst dokument.

Han mener Havbruksstrategien mangler substans, og vil føre til at næringen må vente ytterligere 2–3 år før de får nok forutsigbarhet til nye satsinger.

– Skal vi klare å realisere den ønskede veksten i næringen, må myndighetene legge til rette for teknologiutvikling og stimulere til investeringer både i kystnært og offshore havbruk, mener Bjørnstad.

Publisert: