Alvorlig smitteøkning i Frankrike – utvider nedstengning til hele landet

Den franske presidenten stoppet en tredje nedstengning i januar. Nå kommer den likevel, med portforbud og stengte skoler over hele landet.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den tredje smittebølgen har truffet Frankrike hardt. Sykehusene i Paris-området sliter med kapasiteten. 5072 pasienter på sykehus trenger nå intensivbehandling og 44 prosent av dem er under 65 år.

Onsdag kveld kunngjorde president Emmanuel Macron at de strenge tiltakene som 19 departementer allerede har innført, vil bli utvidet til hele landet.

– Vi må holde ut, igjen, sier presidenten i en TV-sendt tale til folket.

Den nasjonale nedstengningen starter på lørdag og skal vare i fire uker.

  • Portforbud fra klokken 19.00 til 06.00.
  • Folk kan gå ut på dagtid, men ikke lenger enn 10 kilometer fra hjemmet sitt. Skal de bevege seg lenger, må de ha en attest.
  • Ingen reiser mellom ulike regioner i landet etter 5. april, såfremt de ikke er strengt nødvendige.
  • Butikker må holde stengt, bortsett fra apotek, matbutikker og lignende.
  • Barnehager, skoler og videregående skoler stenger i tre uker. Studenter får gå på universitetet én dag i uken.
  • Flere enn seks personer bør ikke samles utendørs.
  • Folk rådes om å holde to meter avstand. Franskmenn har lenge måttet bruke munnbind på jobb og i det offentlige rom. Regjeringen anbefaler ikke å bruke hjemmelagede masker, fordi de mener de er utilstrekkelige i møte med nye virusvarianter. Hjemmelagde masker har vært forbudt på skoler og i bedrifter siden februar.

I januar trosset den franske presidenten faglige råd da han ikke stengte ned landet på nytt, tross utfordringer med mutert virus. Under kveldens pressekonferanse forsvarte han det valget. Han viste til at Frankrike har «valgt frihet», mens land som Italia har valgt nedstengning.

– Vi har fått dyrebare dager med frihet, uker med læring for barna våre, uten å miste kontroll på epidemien, sier den franske presidenten.

Men likevel stenger de nå:

– De siste ukene står vi imidlertid overfor en ny situasjon, sier Macron.

Presidenten trekker både frem virusmutasjoner og et presset helsesystem som noen av grunnene til at at myndighetene nå strammer inn.

Lover økt kapasitet

Onsdag kommer Macron også med store lovnader om å øke intensivkapasiteten i landet, fra dagens kapasitet på i overkant av 7000 plasser.

– Jeg vil takke medisinstudenter, pensjonister, militært helsepersonell – alt frivillig helsepersonell. Alle har blitt mobilisert og vil i økende grad mobiliseres de nærmeste dagene slik at vi kan nå en kapasitet på 10.000 plasser, sier presidenten.

Særlig vil kapasiteten økes i Paris-området, ifølge Macron.

Sikter mot sommeren

Den franske presidenten sier at alle voksne over 18 år skal kunne få vaksine i løpet av sommeren.

Ifølge Macron vil myndighetene vil starte vaksineringen av alle personer mellom 60 og 70 år fra 16. april, for deretter å starte på vaksineringen av alle mellom 50 og 60 år i midten av mai.

Fra midten av juni vil helsemyndighetene starte vaksineringen av personer under 50 år, forteller han.

– Det planlegges dessuten en egen vaksinasjonsstrategi for yrkene som er mest eksponerte – lærere, politi og flere andre, sier Macron.

Franske myndigheter anbefaler AstraZeneca-vaksinen kun til folk over 55 år.

Publisert: