Norges Bank innfrir forventningene: Styringsrenten holdes uendret på null prosent

Den rekordlave styringsrenten på null prosent holdes i ro, og den første rentehevingen kan komme i andre halvår i år, melder Norges Bank.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten på null prosent på sitt rentemøte. Beslutningen var enstemmig, og innfridde brede forventninger.

Vi har nå hatt nullrente i ti måneder, siden mai i fjor.

«Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i løpet av andre halvår i år,» skriver Norges Bank.

Forrige gang Norges Bank kom med renteprognoser, så den for seg at hevingen kommer i den første halvdelen av 2022.

«Det er stor usikkerhet om den videre gjeninnhentingen i økonomien, men det er utsikter til at aktiviteten vil nærme seg et normalt nivå tidligere enn anslått i forrige pengepolitiske rapport,» skriver sentralbanken.

– Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en fortsatt ekspansiv pengepolitikk. Når det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, vil det igjen være riktig å heve styringsrenten gradvis fra dagens nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en uttalelse.

Norges Banks styringsrente 2001-2021

Ett år med pandemi

Dagens rentebeslutning kommer etter ett år med viruspandemi. Den kommer sammen med en fersk pengepolitisk rapport med nye anslag for både økonomien og rentebanen.

På forhånd har det vært brede forventninger om at den historisk lave styringsrenten på null prosent skal holdes i ro.

Det har imidlertid vært mer interesse knyttet til når sentralbanken ser for seg at den første rentehevingen kommer.

Men flere økonomer ser nå for seg at hevingen kan komme tidligere.

Dagens rentebeslutning kommer i en tid der store deler av samfunnet fortsatt er stengt ned flere steder i landet, og en stans av AstraZenecas coronavaksine har foreløpig forsinket vaksineutrullingen.

Det har også vært het utvikling i boligmarkedet, noe bransjen har tilskrevet den lave styringsrenten.

Publisert: