PST åpner etterforskning av dataangrepet mot Stortinget

PST vil etterforske dataangrepet mot Stortinget, bekrefter seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen møtte pressen i vandrehallen onsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etterforskningen åpnes som følge av en anmeldelse levert fra Stortinget onsdag.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har blant annet ansvar for saker som berører rikets sikkerhet og etterretning på norsk jord.

– Stortinget leverte en anmeldelse onsdag om at de er utsatt for et datainnbrudd der uvedkommende har skaffet seg tilgang til deres datasystemer og iverksetter etterforskning, sier Bernsen til VG.

Les også

Stortinget utsatt for nytt IT-angrep: - Et angrep på vårt demokrati

Stortinget kjenner ennå ikke det fulle omfanget av angrepet. Det er gjennomført en rekke tiltak i systemene, og analysearbeidet pågår. Stortinget har fått bekreftet at data er hentet ut, men vet foreløpig ikke hvem som står bak angrepet.

– Stortinget er på nytt rammet av et alvorlig IT-angrep. Vi kjenner ikke omfanget, men vet at data er hentet ut. Angrepet er knyttet til utnyttelser i Microsoft Exchange, sa stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Angrepet kunne forstyrret parlamentariske systemer og er et angrep på demokratiet, sa hun.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bistår også Stortinget. Ifølge NSM er det kjent at et titall norske virksomheter er rammet av det verdensomspennende angrepet på Microsoft Exchange, men det kan være langt flere.

Publisert: