Slik påvirker den nye strømstøtten din regning

Regjeringen øker strømstøtten igjen. Ved månedlig snittpris på 1,50 kroner vil støtten dekke en drøy tredjedel av strømregningen, ifølge E24s regnestykker.

Nivået på den statlige strømstøtten økes nå for andre gang, og det vil gi økt rabatt på din strømregning.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) forteller VG at de øker strømstøtten igjen. Nå fra 55 til 80 prosent, til og med mars.

Ut over økningen til 80-prosent støtte, er ordningen den samme som Stortinget sluttet seg til før jul.

Det er andre gang regjeringen oppjusterer nivået på krisestøtten til strømkundene, etter kritikk fra organisasjoner og opposisjon for at en tidligere oppjustering i desember ikke var raus nok.

– For dem som sliter mye tror jeg ikke dette er nok, sa energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne til E24 før jul, etter at SV og regjeringen hadde jekket opp støttenivået.

Etter nye forhandlinger skal støttenivået trappes opp ytterligere, og det vil øke rabatten på strømregningen for dem som sliter med høye priser.

Den første strømpakken fra desember ga ifølge E24s regnestykker en rabatt på 20 prosent på en vanlig strømregning ved en månedlig snittpris på 1,50 kroner kilowattimen. Dette økte til 23 prosent etter en oppjustering.

Les også: Alt du må vite om strømprisen (+)

Med den siste oppjusteringen vil staten dekke omtrent 34 prosent av din strømregning hvis den månedlige snittprisen ender på 1,50 kroner kilowattimen, ifølge E24s utregninger.

Støtten varierer med prisen: Ved en månedlig strømpris på 1,20 kroner vil støtten gi deg et avslag på 25 prosent på regningen. Dersom strømprisen blir på to kroner så vil rabatten bli på 44 prosent, viser regnestykkene.

Lenger nede i artikkelen kan du se hvor stor strømstøtten blir ved ulike månedsforbruk og strømpriser, gitt noen forutsetninger.

Slik har strømstøtten økt

Jekker opp statens andel

Ordningen som ble innført i desember skulle gi norske husholdninger støtte for deler av strømregningen, og gjelde for månedene desember, januar, februar og mars.

I den første strømpakken var støtten på 50 prosent av den andelen av strømprisen som var over 70 øre kilowattimen. Etter forhandlinger med SV ble den oppjustert til 55 prosent, og nå økes den til 80 prosent.

Staten betaler i tillegg merverdiavgift på sin del av strømprisen.

Les også: Strømprisen for søndag - går nedover, men dyrt på kvelden

Det er særlig de sørligste av Norges fem prisområder som har slitt med dyr strøm i vinter, og som vil få støtte. I de nordligste prisområdene har det månedlige snittet på strømprisen vært for lavt til å utløse støtte.

I desember ble strømstøtten på om lag 27 prosent av en vanlig regning. Snittprisen i desember endte på 1,77 kroner kilowattimen, eller 2,78 kroner med nettleie og avgifter. Støtten ble på like under 74 øre kilowattimen.

Så langt i januar er snittprisen i de sørligste prisområdene i Norge på mellom 1,39 kroner og 1,43 kroner kilowattimen, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

Økt statsstøtte til strømkunder: Rabatten kan øke fra 20 til 23 prosent

1.600 kroner i rabatt

Ved en snittpris på strøm på 1,50 kroner og 2.000 kilowattimers forbruk i januar vil strømregningen din normalt bli på om lag 4.700 kroner.

Med statsstøtte får du om lag 1.600 kroner i rabatt, eller rundt 34 prosent.

Da ender du med å betale om lag 3.100 kroner, gitt de forutsetningene E24 har lagt til grunn i regnestykket.

Regningen din kan imidlertid være høyere enn dette. Regnestykkene tar ikke hensyn til om du bruker mest strøm på dagtid når strømmen er dyrest. Regjeringens støtteordning baserer seg på månedssnittet i strømprisen, og ikke på den faktiske strømregningen.

Regnestykkene i denne artikkelen baserer seg også på en gjennomsnittlig nettleie, men i noen regioner er nettleien mye høyere enn i andre.

Slik blir den nye strømstøttenStrømstøtte gir 15–30 prosent rabatt på regningen: – For dem som sliter mye tror jeg ikke dette er nok

Pris på 1,20 kroner kilowattimen

Hvis strømprisen i januar blir på 1,20 kroner kilowattimen vil strømstøtten ende opp på en tusenlapp, gitt et forbruk på 2.000 kilowattimer.

Det tilsvarer en støtte på 25 prosent.

Nedenfor kan du se hvordan strømstøtten slår ut på ulike forbruksnivåer ved en gjennomsnittlig månedspris på 1,20 kroner kilowattimen.

Slik blir den nye strømstøtten

Ved strømpris på to kroner

Hvis strømmen blir dyrere, blir statsstøtten høyere.

Ved en strømpris på to kroner kilowattimen vil støtten barbere strømregningen til en kunde i sørlige Norge med nær 44 prosent i januar, ifølge E24s regnestykker.

Ved en slik strømpris blir regningen for et forbruk på 2.000 kilowattimer normalt på rundt 5.490 kroner, mens den blir på 3.340 kroner med støtte.

Nedenfor kan du se hvordan støtten blir for ulike nivåer i månedsforbruk, gitt en månedlig snittpris på to kroner.

Slik blir den nye strømstøttenSå dyr ble strømmen i desember

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: