Oljeprisen passerer 78 dollar: – Tilbudet holder ikke tritt

Oljeprisen presses oppover til sitt høyeste nivå på tre år. Analytiker peker på vind- og gassmangel som årsak.

Partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Fredag kveld koster ett fat nordsjøolje over 78 dollar. Det er den høyeste prisen olje har hatt siden oktober 2018, for tre år siden.

Oppgangen i oljeprisen følger også andre energikilder som har styrket seg kraftig i år.

E24 har tidligere skrevet om at kullprisen har tredoblet seg i år, mens gassprisene er skyhøye.

Den siste måneden har oljeprisen styrket seg kraftig. Fra et bunnpunkt på 65 dollar i midten av august har oljeprisen steget med hele 20 prosent.

Oppgangen kommer mens oljelagrene i USA faller mer enn ventet, og antallet aktive oljerigger i USA fortsetter oppover for tredje uke på rad, ifølge riggtellingen til Baker Hughes. Riggaktiviteten har tatt seg opp i takt med innhentingen etter orkanen Ida, som rammet produksjonen i Mexicogolfen for snart fire uker siden.

Kan bryte psykologisk grense

– Det er høyt, sier Nadia Wiggen, partner og energianalytiker hos Pareto.

Hun peker på 80 dollar som en psykologisk grense for oljeprisen den siste tiden. På tross av en sterk gjeninnhenting i etterspørsel etter olje i sommer brøt likevel ikke prisen denne grensen, men holdt seg heller på «et sunt nivå» for markedet.

– Oljeprisen har ikke vært høyere enn 80 dollar siden 2018, da Trump snakker om å pålegge Iran sanksjoner, sier Wiggen.

Nå er derimot oljeprisen på vei oppover etter at mange land åpner opp igjen fra corona-nedstengninger, ifølge analytikeren.

– Tilbudet av energi holder ikke tritt for tiden. Det er et stramt marked for kull og gass, med europeiske gasslager under femårssnittet og lave eksportvolum fra Russland. I tillegg er oljelagrene under femårssnittet, og alt som ble spart opp under corona er nå brukt opp, sier Wiggen.

Det tror hun kan gjøre det mulig for oljeprisen å bryte barrieren på 80 dollar fatet.

Mer olje kan gå til strømproduksjon om prisgaloppen fortsetter hos alternativene.

Olje kan få uventet bruksområde

– Været har stor påvirkning på hva som skjer, men olje kan ende opp med å bli brukt til å skape strøm, og det har ikke markedet helt forventet. Markedet prøver å fase seg ut av energiproduksjon basert på olje, men uten nok vind og gass blir olje attraktivt, siden olje har vært billigere enn gass og kull, sier Wiggen.

Pareto har et prismål på nordsjøolje på 75 dollar fatet neste år, med høyere priser på begynnelsen av året, men Wiggen sier at de nå vurderer å skru opp prismålet for fjerde kvartal i år.

Det er blant annet på grunn av det stramme gassmarkedet, og at det da kan bli brukt en halv million oljefat om dagen til energiproduksjon i tiden fremover. Det har vi også sett tidligere i år, som da svenskene fyrte opp oljekraftverket i Karlshamn for å sikre strømforsyningen.

– Det er også et Opec-møte 4. oktober, og de har planlagt å øke produksjonen månedlig med 400.000 fat olje om dagen, men det kan hende de trenger å produsere mer, spesielt inn i første kvartal neste år, for å holde tritt med etterspørselen. I tillegg er kartellet under press fra Kina om å produsere mer, siden Kina forrige uke begynte å frigjøre olje fra deres strategiske oljelager, tidligere kun brukt i kriser, sier Wiggen.

Iran-sanksjoner drev oljeprisen opp forrige gang

Forrige gang prisen var så høy som i dag var da Trump innførte sanksjoner mot Iran i 2018.

Frykten for et betydelig bortfall av iransk olje og en skvis for olje drev oljeprisen høyere og høyere gjennom høsten, og kulminerte i begynnelsen av oktober da oljeprisen dukket opp over 85 dollar fatet.

Prisen kom kun ned igjen da Opec og en rekke samarbeidsland besluttet å øke produksjonen. Samtidig endte USA opp med å la Iran eksportere olje til visse land da oljeprisen ble så skyhøy.

Ukens Investtech: Disse aksjene kan doble seg
Publisert: