42-åring siktet for drap, drapsforsøk og terror etter Oslo-skyting

En 42 år gammel mann er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag. Politiet har innført midlertidig nasjonal bevæpning.

Slik ser det ut etter det i natt ble avfyrt flere skudd i 1.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der to ble drept og flere ble skadd.
  • NTB-Peter Talos, Anne Marjatta Gøystdal og Peter Talos
Publisert Publisert

To personer er drept, ti alvorlig skadd og elleve lettere skadd etter skytingen. Ingen av de skadde har livstruende skader, opplyste politiet på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Politiet etterforsker skytingen ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus som en terrorhendelse. De tror det bare er én gjerningsperson.

Mannen som er pågrepet, en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn, er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før. Han har flere tidligere domfellelser, blant dem for bæring av kniv på offentlig sted. Han har også en narkodom på 120 dager.

– Han var også kjent for PST, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på pressekonferansen.

Christian Hatlo i Oslo politidistrikt holder lørdag morgen et pressemøte etter at to personer ble drept og flere skadd i Oslo sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ikke avhørt

Politiet har tatt kontroll på to våpen, ett etthåndsvåpen og automatvåpen. Ifølge politiet er våpnene av eldre type. Mannen var ikke avhørt av politiet lørdag formiddag.

– Vi jobber videre med å avdekke motiv, sier Hatlo og legger til at det viktigste politiet gjør for å avdekke dette, er avhør.

Politiet er i dialog med mannens forsvarer Cecilie Nakstad om dette.

Hatlo fortalte at stedene for skytingen – særlig London Pub - gjør det nærliggende å etterforske skytingen med tanke på hatkriminalitet.

Politiet undersøker også psykisk sykdom kan ligge bak skytingen.

– Jeg rakk så vidt å gå gjennom de sakene han har hatt, men fant ikke noe i de sakene. Men det er klart, dette må vi gå grundig inn i og gå gjennom hans sykdomshistorikk, dersom han har noen, sier Hatlo.

Les også

To drept og mange skadd da mann skjøt folk på homsepub og utested i Oslo

Skyting ved utesteder

Skytingen startet i 1.15-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til homsepuben London. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Mannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19.

Politiet har opplyst at de fikk god hjelp av personer på stedet.

Pride avlyst

I forbindelse med skytingen er lørdagens Pride-parade, samt Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyst.

Det kunngjorde Oslo Pride lørdag morgen. De opplyser at de avlyser etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride og leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, i en pressemelding.

Innfører midlertidig nasjonal bevæpning

Over hele landet bevæpnes politiet midlertidig etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

– Hendelsen i Oslo er alvorlig og etterforskes som en terrorhandling. Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi derfor besluttet å innføre midlertidig bevæpning, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Det fremgår ikke hvor lenge den midlertidige bevæpningen vil vare.

– Jeg ønsker å uttrykke stor medfølelse med dem som er direkte berørt av det som har skjedd i Oslo, og alle de som nå føler på en frykt, fortsetter Bjørnland.

Politidirektør Benedicte Bjørnland.
Publisert

Les mer om dette temaet