Ganske mange SAS-fly vil gå, selv om pilotene streiker

Selv om 900 piloter i SAS skulle streike fra 29. juni, vil trolig godt over 250 daglige SAS-flyvninger fortsatt kunne gå som planlagt.

På langt nær alle SAS-fly vil stå på bakken selv om det blir pilotstreik fra 29. juni.
Publisert: Publisert:

Merkevaren SAS består ikke lenger av ett flyselskap. I tillegg til hovedselskapet SAS Scandinavia som nå trues av streik, så flys SAS-kundene i 2022 også av følgende selskaper:

  • SAS Connect. Dette er et irsk datterselskap med egen flylisens.
  • SAS Link. Det er et foreløpig bitte lite dansk datterselskap med egen flylisens.
  • CityJet, Xfly og Air Baltic.

De tre siste er eksterne selskaper som leier ut fly og mannskap til SAS. De to første av disse maler også sine utleide fly i SAS-farger.

Også nettstedet Flysmart24.no har tidligere omtalt dette.

Les også

SAS-pilotene tar ut alle i streik fra dag én

Nær 50 fly i luften

Pilotforeningene som har varslet streik, sier at de vil ta ut alle sine nær 900 medlemmer.

Men SAS-flyvningene som utføres av disse fem andre selskapene, vil i utgangspunktet likevel gå som normalt. De opererer til sammen nær 50 fly for SAS.

Men det er altså i utgangspunktet. For blant annet har danske flymekanikere varslet at de vil gå til sympatistreik i starten av juli dersom pilotene i SAS fortsatt streiker.

En slik streik vil ramme SAS Connect. Dette fordi SAS Connect får utført vedlikeholdet sitt av selskaper hvor danske flymekanikere jobber.

SAS-sjef Anko van der Werff har spredt flyvningene på flere ulike SAS-selskaper og på eksterne utleiere av fly og besetning.

Mange fly vil gå

Men likevel: Av rundt 600 planlagte, daglige SAS-flyvninger i sommer kan fort 250–300 flyvninger gå som planlagt, selv ved en omfattende streik. Det viser en beregning Aftenposten/E24 har gjort på bakgrunn av antallet fly de fem selskapene opererer for SAS og med oppdaterte vurderinger fra SAS-pilotene.

De mest sikre flyvningene i så måte er de som foretas av de eksterne selskapene CityJet, Xfly og Air Baltic. Særlig CityJet har mange av de regionale flyvningene til SAS i Norge.

For eksempel er det CityJet som har alle de tre daglige flyvningene mellom Bergen og Trondheim. Et annet eksempel er de fire daglige avgangene mellom Oslo og Ålesund.

Totalt har CityJet leid ut rundt 15 fly med mannskap til SAS.

Les også

Rammet av flykansellering? Dette har du krav på

Men melkerutene vil stå

På de to store melkerutene Oslo-Bergen og Oslo-Stavanger er det imidlertid bare én daglig rute som foretas av CityJet. Det er den litt ukurante i 14–15-tiden.

Alle de mellom 7–9 daglige flyvningene som gjøres av SAS Scandinavia selv på hver av disse to rutene, blir innstilt ved en streik.

På Norges aller mest trafikkerte rute, Oslo-Trondheim, står CityJet kun for fire flyvninger i helgen. Alle de ca. 50 andre flyvningene gjennom uken på denne strekningen flys av streikeklare piloter ansatt i SAS Scandinavia.

Melkerutene Oslo -Trondheim og Oslo-Bergen er de som blir aller hardest rammet av en eventuell pilotstreik i SAS.

SAS Connect flyr til London

SAS Connect er SAS’ nye og internt omstridte selskap. Det har nå 14 fly. SAS Connect flyr ruter ut fra Oslo, Stockholm og København til destinasjoner i Europa.

For eksempel er det SAS Connect som flyr alle de fire daglige direkterutene mellom Oslo og London. Men igjen; en del av flyvningene til SAS Connect kan bli rammet av eventuelle sympatistreiker fra danske flymekanikere.

Rutene SAS Connect flyr, kan kanskje også bli endret på grunn av mulige forrykninger en streik vil medføre for hele SAS’ rutenett.

Ulike selskaper tur/retur

Du kan være satt opp med SAS Connect den ene veien ut i Europa, men med SAS Scandinavia på returen tilbake til Norge. Eller omvendt.

På grunn av all denne usikkerheten ønsker ikke SAS å si noe konkret om hvor mange av rutene som nå flys av SAS Connect, CityJet og de andre utleierne som faktisk vil gå ved en streik.

Anslaget om minst 250–300 daglige flyvninger selv ved full streik er altså Aftenposten/E4s.

SAS Link har foreløpig kun fått ett fly opp i luften. Og den eneste norskrelaterte ruten til dette ene flyet er én daglig flyvning mellom Bergen og København noen få dager i uken.

Slik ser du hvem som flyr

Så er spørsmålet: Hvordan finner du ut av om din flyvning er med streikeutsatte SAS Scandinavia eller med SAS Connect, CityJet eller Xfly?

Svaret du tålmodig har ventet på gjennom denne artikkelen, er overraskende enkelt:

1) Gå inn på sas.no.

2) Let opp din flyvning. Husk å sjekke både tur og eventuell retur!

3) Der står det hvilket selskap som foretar akkurat den/de SAS-flyvningen (e).

Onsdag 6. juli går det fly fra Oslo til Malaga med både SAS Connect, SAS og en kombinasjon av de to.

Finn ordene «Flys av»

Hvis dine flyvninger skjer 29. juni eller i begynnelsen av juli og det står «Flys av SAS», så bør du tenke alternative reisemåter.

En mulighet er å prøve å kjøpe refunderbare billetter hos andre flyselskaper. Det er en type billett som du kan avbestille nær opp til avgang dersom det ikke blir streik.

Står det derimot «Flys av CityJet» eller «Flys av SAS Connect» på skjermen, er det fortsatt gode sjanser for at flyet går. Uansett om det blir full streik eller ikke i SAS Scandinavia.

Artikkelen er oppdatert lørdag kl. 12.20. Anslaget for hvor mange daglige flyvninger som vil bli gjennomført selv om det blir streik, er oppjustert til 250–300. Det tidligere anslaget var 200–250. Det ble samtidig lagt inn en henvisning til en lignede artikkel på nettstedet Flysmart24.no.

Publisert: