10 prosent av alle henvendelser til Datatilsynet gjelder spørsmål om kameraovervåking. Til og med november var det registrert 1132 telefoner og e-post om dette. Bare reservasjon mot postreklame (20 prosent) og arbeidslivsspørsmål (12 prosent) ligger høyere.— Vi begynte å føre denne statistikken ved årsskiftet, og har derfor ikke sammenlignbare tall. Men vi har absolutt inntrykk av at henvendelser om kameraovervåking har økt de siste årene, sier informasjonskonsulent Guro Skål-tveit i Datatilsynet.

Misbruk

En bensinstasjonseier i Oslo satte for noen år siden opp videokamera på bakrommet, og moret seg med å utlevere til sine kamerater en kvinnelig ansatt i private situasjoner. En annen bedriftsleder klippet sammen "årets verste" til firmaets julebord. Begge deler er ulovlig misbruk.- Ut fra strømmen av klager virker det på oss som om misbruket vokser, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet. Det er ikke lenger konsesjonsplikt for å sette opp overvåkingskameraer. Bedriften skal selv sikre at filmingen ikke krenker de ansattes personvern.Etter at Alfaset service ble ranet 15. august, satte Hydro Texaco opp helt nytt overvåkingsanlegg. Nå er også deler av de ansattes spiserom dekket, men ikke akkurat bordet hvor de spiser matpakken. Med 14 kameraer kan daglig leder Stein Gundersen vokte så å si hvert steg de ansatte tar, men de fleste synes det er helt greit.- Vi frykter ransmenn mer enn at sjefen skal se om vi klør oss i øret, sier ansatt Tore Bjerkan.

Langvarig strid

I snart tre år har Bakerhuset Kafé i Sandvika Storsenter ligget i strid med Datatilsynet. Etter klage fikk de lov til å beholde de kameraene som var satt opp i februar 2002, men ved vårens etterkontroll var det skrudd opp enda flere kameraer."I praksis innebærer overvåkingen, slik Datatilsynet ser det, at de ansatte er under konstant overvåking. Det er kun et mindre parti ved oppvaskmaskinene som ikke er omfattet av overvåkingstiltaket", skriver Datatilsynet.Bakerhuset Kafé er ikke enig i tilsynets kritikk. Kameraene kom etter at ansatte ble mistenkt, og senere tatt, for å ha stjålet deler av omsetningen.

<b>Føler seg tryggere med kameraer. </b>Ansatt Tore Bjerkan (t.v.) og daglig leder Stein Gundersen på Alfaset service mener overvåkingskameraene øker sikkerheten mer enn de hemmer de ansatte.