Rapporten UNPAID DEBT av nettverket ECOS, tar for seg oljeselskapenes rolle i krigen om oljefeltet Blokk 5A i Sudan fra 1997 til 2003. I rapporten, som ble publisert sommeren 2010, blir det slått fast at Lundin Consortium skal ha medvirket til krigsforbrytelser.

Den svenske påtalemyndigheten gjennomfører nå en forberedende undersøkelse om hvorvidt Lundin har bidratt til grove brudd på folkeretten. Selskapet, der utenriksminister Carl Bildt tidligere satt i styret, har avvist anklagene.

— Massemord og sexslaveri

Den siste tiden har den svenske avisen Aftonbladet satt i gang det de kaller en egen granskning av det svenske oljeselskapet. Avisen har sendt tre journalister til Sudan for å ettergå selskapets tilstedeværelse i landet. Ifølge Aftonbladets journalister, og en av avisenes lederartikler, ble massemord, sexslaveri og rekuttering av barnesoldater brukt som verktøy for de internasjonale oljeselskapene som ønsket å etablere seg i området.

«Det er helt enkelt voldtatte kvinnekropper, barnesoldater og nedbrente byer som har muliggjort milliardgevinsten som pumpes inn i svenske lommer», står det i fredagens lederartikkel, som bærer tittelen «Voldtatte kvinner gjør svensker rike».

Aftonbladet har blant annet undersøkt Lundins påståtte hjelpeinnsats i den sørsudanske byen Benitu. Artikkelen stiller seg kritisk til selskapets helseprosjekt, og sier de ikke kan se spor av selskapets humanitære innsats. Lundin Petrolium sier at helsetiltaket i Benitu var vellykket, og ble benyttet av lokalbefolkningen og organisasjoner i området.

En del av det norske oljefondet

Det norske oljefondet har investert 274 millioner kroner i Lundin Petroleum. Selskapet eier 40 prosent av feltet Avaldsnes i Nordsjøen, som ble avdekket i fjor.

SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, uttalte i høst at Lundin ikke bør få tildelt nye blokker på norsk sokkel så lenge selskapet er under etterforskning for brudd på folkeretten og medansvar for store overgrep i Sudan.

— Jeg har ikke fått noe tilbakemelding på det kravet jeg stilte i oktober. Etter detaljer som er kommet frem om selskapets virksomhet i Sudan, mener jeg fremdeles at Oljefondets etikkråd bør vurdere Lundin Petroleum som utelukket av oljefondet, sier Valen til Aftenposten.

Lundin har i dag 47 lisenser og halvparten av omsetningen sin på norsk sokkel.

— Selskapet er ennå ikke dømt for lovbrudd, og det vil nok være en forutsetning før det norske regjeringsapparatet ser på saken. Men jeg mener uansett det er viktig at Regjeringen ser på reglene for tildelelse av blokker på norsk sokkel, sier Valen.

Aftenposten har ikke lykkes å komme i kontakt med Ola Mestad, leder av Oljefondets etikkråd, søndag kveld.

Journalister fengslet

Den svenske frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson sitter fengslet i Etiopia, anklaget for støtte til og deltakelse i terrorvirksomhet i landet. Schibbye og Persson sier de kom til landet som journalister for å granske et selskap med bånd til Lundin Petroleum, og nekter for terrorbeskyldningene.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt er blitt kritisert for ikke å kjempe hardt nok for at de to skal bli løslatt. Det stilles spørsmål ved om Bildts tidligere rolle som styremedlem i oljeselskapet Lundin Petroleum kan ha gjort ham mindre kritisk.

Avviser anklagene

I et intervju med Aftonbladet sier Sveriges utenriksminister, som satt i Lundins styre fra 2000 til 2006, at det fantes en fredsavtale i Sudan da oljeselskapet etablerte seg. Bildt sier videre at han ikke er blitt kalt inn til avhør, og at striden i området ikke har noe med Lundins tilstedeværelse å gjøre.

Lundin Petroleum har tidligere avvist alle anklagene.