Telenors joint-venture-selskap Uninor, som drives sammen med det indiske selskapet Unitech, har mistet retten til å operere i India, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er landets høyesterett som har bestemt at selskapet nå mister 22 lisenser. Uninor har 36 millioner kunder i India.

Indisk høyesterett har kansellert totalt 122 mobillisenser, hvorav 22 tilhører Uninor. Disse lisensene ble gitt av indiske myndigheter i 2008. Kanselleringen trer i kraft fire måneder av fra i dag.

Uninor sier i en uttalelse at de er «sjokkerte» og at de har blitt «urettferdig behandlet».

— Vi kommer til å ta alle nødvendige tiltak for å sikre vår investering og videre drift av selskapet i India, sier informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor Asia.

- Sjokkartet melding

Telenor-ekspert i Carnegie Espen Torgersen er spent på hvilken strategi Telenor vil velge videre.

— Dagen i dag startet med en sjokkartet melding. I høyesterettsdommen står det at det skal gå fire måneder før lisensene blir kansellert og da vil det komme frem hvordan de kan tildeles på nytt, sier han.

Strategisk sett har India vært svært viktig for Telenor. Torgersen mener det er vanskelig å si noe om de økonomiske konsekvensene for Telenor på nåværende tidspunkt.

— Enten vil de bruke en betydelig sum penger for å kjøpe lisensene tilbake og det er usikkert hvilken lønnsomhet selskapet kan få i India. Aksjemarkedet priser den indiske virksomheten med tap, påpeker han.

Kan droppe det indiske markedet

Det andre scenarioet er at Telenor tar en total strategiendring og går ut av det indiske markedet.

— Når det kommer så store regulatoriske og lovmessige endringer i et land så vil det kunne få store konsekvenser for selskapsstrategien. I dag har selskapet 22 lisenser i India. Dersom de skal kjøpe tilbake disse så vil det antagelig koste betydelige summer og det er ikke sikkert dette er forenelig med aksjonærverdiene, sier Torgersen.

- Hvor viktig er India-satsingen for Telenor?

— Strategisk sett har India vært svært viktig for Telenor. Dersom de lykkes kan man tjene mye. Men til nå har det vært et tapsprosjekt som har vannet ut den økonomiske inntjeningen til Telenor, sier han.

Feil med lisenser

Ifølge informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor Asia, har høyesterett i India slått ned på prosessen indiske telemyndigheter har fulgt for å fordele mobillisenser. Høyesterett mener det har vært noe feil med prosessen, og har derfor trukket lisensene tilbake med virkning fra om fire måneder.

— Høyesterett har gitt den indiske teleregulatoren fire måneder på seg til å fordele lisensene på nytt, sier Mandelid.

Foreløpig arbeides det på spreng i Telenor med å lese høyesterettsdommen, som er omfattende. De vet foreløpig ikke noe ennå om når de kan se noe tydelig om hva de gjør videre.

Det er uklart hva den indiske teleregulatoren kommer til å gjøre, om lisensene er åpne for alle, om de skal deles ut gratis, eller om de skal selges. Det Telenor er litt oppgitt over, er at dette skjer.

— Vi er et utenlandsk selskap med lisens. Det var ingen ting som underveis tydet på at det var noe galt med lisensen vi hadde fått, sier Mandelid.

Omfattende korrupsjonssak

Årsaken til at lisensene inndras er uregelmessighter knyttet til tildelinger av lisenser i 2008. Den gang ble det avslørt en omfattende korrupsjonssak som førte til arrestasjoner av både næringslivsledere og sentrale politikere.

Indias daværende teleminister A. Raja anklages for å ha gitt flere enkeltstående selskaper spesialbehandling, og gitt dem lukrative lisenser til lave priser.

Indiske statlige revisorer har anslått at den indiske teleskandalen vil koste landet 40 milliarder dollar.

Ikke overrasket

Den Oslo-baserte Asia-forsker Amit Shrivastavaer ikke overrasket over dommen i Høyesterett.

-De fleste trodde nok at man ville nøye segmed å gi bøter til Uninor og de andre mobiloperatørene. Men de voldsommeprotestene mot korrupsjonen i India den sisten tiden og de løpende lokalvalgenegjorde at Høyesterett tok denne beslutningen. Nå vil man prøve å få bukt medden indiske korrupsjonen og må statuere et eksempel, sier Shrivastava som selvhar indisk bakgrunn.

Han påpeker at det nå oppstår enkaossituasjon de neste ukene før indiske telemyndigheter ved TRAI bestemmerhvordan lisensene utlyses på nytt.

Forskeren mener Telenor må handle raskt men ogsåtenke grundig gjennom hvordan de skal posisjonere seg.

-Blant annet må de ta stilling til om de vilfortsette i India og de vil fortsette med den partneren de har og som de er ikonflikt med, sier forskeren som ikke ser bort fra at de nye inngangbillettenetil det indiske mobilmarkedet kan bli svært kostbare.