LES OGSÅ:

Utpå kvelden den 9. januar i år stopper en politipatrulje en bil med to menn i Neumanns gate i Bergen. Bilen er leid av Avis Bilutleie på Flesland i navnet til det uskyldige offeret Monica Lien Fjeldstad fra Arna, men blir etterlyst da den ikke blir returnert i tide.

I bilen gjør politiet beslag som knytter de to til Steens Hotell ved Nygårdsparken. Like før midnatt, slår politiet til mot hotellet.

UTSTYR: Politiets bilder fra hotellrommet viser både datamaskiner og kortprintere.
POLITIET

På ett av rommene finner politiet en Apple Macbook Pro, to typer kortskrivere og en betydelig mengde umerkede, hvite plastkort som ifølge politiet skulle brukes til produsering eller kopiering av bankkort. Hotellrommet fremstår som en liten kortproduksjonssentral.En nå 32 år gammel mann pågripes uten dramatikk.

— Ennå er jeg ikke trygg

Ransakelsen på hotellet er begynnelsen på slutten for det politiet i Bergen mener er en bande som i løpet av måneder herjet både på Østlandet og i Bergen.

Neste uke må seks personer møte i Bergen tingrett, tiltalt blant annet for å ha forfalsket kort fra en rekke uskyldige personer, samt bestilt varer og tatt ut dyre biler i ofrenes navn. Strafferammen for grovt bedrageri er på seks år.

Kontoen tømt på ferien

— Det har vært en forferdelig tid, der jeg har kviet meg for å åpne posten og sjekke nettbanken. I desember var familien på ferie i London. Da jeg skulle sjekke nettbanken på hotellet, var kontoen tømt, sier Monica Lien Fjeldstad fra Arna.

For Fjeldstad startet ID-marerittet da hun i september i fjor ble frastjålet en lommebok med fire bankkort. I desember ble det registrert en rekke bevegelser på bankkontoen hennes. Samtidig ble hun bl.a. kredittvurdert, og oppringt fra elektronikkbutikker på Østlandet i forbindelse med kjøp hun skulle ha gjort.

— Det verste var følelsen av å være overvåket. I noen måneder fryktet jeg at noen fulgte etter meg. Nå har jeg sperret meg selv for kredittvurdering og kan dermed ikke handle på kreditt. Alt går nå på min mann, sier hun.

Tok opp lån for andre

— Jeg har forsøkt å endre mitt eget personnummer. Det verste med saken er uvissheten, sier Bjørn Bratlie.

I romjulen blir tre bilfirma i Bergen oppsøkt av en mann som utgir seg for å være Bratlie. Vedkommende har fått innvilget lån hos finansieringsselskapet Santander til å kjøpe bil.

Like etter får Bratlie vite at det er tatt opp et lån på 328.000 kroner i hans navn og hentet ut en Mercedes. Et falskt bankkort er produsert i Bratlies navn med hans personnummer.

— Jeg måtte sperre meg selv hos kredittinstitusjoner for å hindre at ytterligere lån ble tatt opp i mitt navn. Ennå er jeg ikke trygg, sier Bratlie.

Han har også forsøkt å endre personnummer, men fikk avslag hos Folkeregisteret.

— Så lenge det ikke sto om liv og helse, var det ikke mulig å endre nummeret. Nå oppgir jeg aldri personnummeret mitt til uvedkommende, sier han.

Også sett i Oslo

Totalt ti personer fra ulike driftsenheter hos politiet i Bergen har i ni måneder jobbet med å avsløre id-tyvene. De første ukene med etterforskning var krevende. I beslagene dukket det opp en haug med forfalskede bankkort. Ofte var flere personer avbildet på ulike kort med samme navn.

— I begynnelsen var det hektisk. Vi hadde mange falske kort i flere fornærmedes navn, men med bilder av personer vi ikke ante hvem var, forteller politiadvokat Bertil Rønnestad.

Hotellbeslaget og pågripelsene i Bergen viste seg tidlig å ha forgreininger til Østlandet. Kvinnen som utga seg for å være Monica Lien Fjeldstad på Flesland, dukker også opp på overvåkingsbilder fra en butikk i Oslo. Hun identifiseres senere som en 33 år gammel kvinne bosatt i Oslo.

Når bergenspolitiet tar kontakt med kolleger på Østlandet, får de også vite at ansatte ved Thon Hotel City i Lillestrøm har varslet politiet om en lignende «kortproduksjonssentral». Den 37 år gamle mannen som har leid rommet viser seg allerede å være i arresten for ulovlig kortproduksjon i Lørenskog.

- Stoppet dem tidlig

Politiet har totalt siktet 14 personer i forbindelse med etterforskningen, men rettssaken som starter til uken gjelder for seks av disse.

Fremgangsmåten til svindlerne skal ha vært å lage forfalskninger av bankkort som er mistet eller stjålet, for deretter å bruke disse som falsk legitimasjon for å ut penger, handle på kreditt og leie biler (se tidslinje).

Fem personer skal ha blitt offer for en rekke bedragerier fra de tiltalte. I tillegg er mange andre utsatt for identitetstyveri. Omfanget er mindre enn politiet så for seg da de først gjorde beslagene av store mengder falske kort. Av totalt tre biler som skal være tatt ut, er ingen så langt solgt videre. Det mener politiet kan skyldes det tidlige gjennombruddet.

— Vi er fornøyde med at vi stoppet dem såpass tidlig. Vi fryktet at det skulle bli langt flere ofre, sier politiadvokat Bertil Rønnestad.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

STOR SAK: Etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Bertil Rønnestad har sammen med åtte kolleger jobbet med svindelsaken siden januar.
LINE SØNDERGAARD