Tidligere statsminister Georgios Papandreou truer med å saksøke to greske aviser som i helgen skrev at moren hans, Margaret Papandreou, angivelig skal ha gjemt unna milliarder på en bankkonto i Sveits.

Avisene skrev at hennes navn dukket opp på den såkalte "Lagarde-listen" med 2000 navn på grekere med konto i den britiske storbanken HBSC' avdeling i Gèneve.

4 milliarder kroner

På kontoen skal det ifølge flere medier stå over 550 millioner euro (4 mrd. kr).

Både mor og sønn har kategorisk avvist anklagene.

De får nå støtte fra en gresk-israelsk finansmann og nestsjefen i økokrim i landet.

"Jeg har aldri møtt fru Papandreou eller andre medlemmer av familien."

Sabby Mioni, finansmann

Finansmannen Sabby Mioni skriver i et brev til et gresk nyhetsbyrå at dette er en konto disponert av et fond for å investere i hedgefond.

Ingen medlemmer av Papandreou-familien er knyttet til denne kontoen, hevder Mioni.

— Jeg har aldri møtt fru Papandreou eller andre medlemmer av familien, skriver han.

Etterforskning

Også nestsjefen i økokrim, Nikos Lekkos, avviser at han skal ha navngitt noen personer med tilknytning til den såkalte "Lagarde-listen".

Anonyme kilder har hevdet at Margaret Papandreous navn forekom i en rapport som sjefetterforskeren overleverte til nasjonalforsamlingen i forrige uke. Lekkos avviser dette, skriver avisen Financial Times.

Greske myndigheter etterforsker mulig hvitvasking av penger og skatteunndragelser knyttet til "Lagarde-listen".

Rederi-konto

Magasinet Hot Doc i Athen offentliggjorde tidligere i høst en påstått kopi av "Lagarde-listen". Det sendte sjokkbølger gjennom den politiske og økonomiske eliten i landet.

Det var Frankrikes tidligere finansminister Christine Lagarde som i 2010 sendte en kopi av listen over grekere med konto i HBSC, til sin daværende greske kollega Giorgios Papakonstantinou.

Han sier at den påståtte kontoen sto i navnet til en ansatt i et rederi på vegne av arbeidsgiveren, ifølge økokrims foreløpige etterforskning.

En tidligere kollega sier den gresk-israelske finansmannen forvaltet dette kontoen, skriver Financial Times.

IMF-sjefen er "innblandet"

"Lagarde-listen" får en ekstra politisk dimensjon i Hellas ettersom Lagarde i dag er toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF).

IMF er sammen med EU og Den europeiske sentralbanken (ESB) långiverne som har stilt strenge krav til Hellas om kraftige innstramninger i økonomien for å få utbetalt nye kriselån.