Lysten på hytte i svensk skjærgård får nordmenn til å trekke frem lommeboken i stadig høyere tempo.

Svenskene kan bare konstatere at nordmenn nærmest okkuprerer enkelte kommuner og regioner, samtidig som prisene stiger.

Og interessen ser ikke ut til å avta.

Ingen andre utlendinger har kjøpt flere hytter i Sverige de siste årene enn nordmenn. Det konstaterer det svenske Statistiska Centralbyrån (SCB) i en rapport som ble lagt ut onsdag morgen.

Nordmenns eierskap opp 34 prosent

I statsistikken går det frem at antall hytter med norsk eier økte med 7 prosent i fjor alene. Men tallene viser også at eierskapet har økt med 34,7 prosent siden 2007.

Partner og analytiker i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, er ikke overrasket over veksten.

— Nei. Hyttene langs kysten er fortsatt prisgunstige, og hyttene i den svenske fjellheimen er enda billigere, sier Øye.

Etterhvert som nordmenn har gjort sitt inntog, har prisene steget på svensk side, men ikke så mye som på den norske siden av grensen. I tillegg har mange norske husstander et ønske om å kjøpe hytte langs kysten.

Nummer tre

— I Sverige i har veiforbindelsen den veien vært gjennom en revolusjon. Det har gjort hyttene mye lettere tilgjengelige, sier Øye.

At nordmenns generelle betalingsevne de senere årene også har vokst, er med på forklaringen.

Resultatet av «norrbaggarnas» interesse for svenskehytter har gjort at vi ligger nummer tre på listen over utenlandske eiere av svenske hytter og fritidseiendommer.

I dag eies over 9200 svenskehytter av nordmenn og er på tredjeplass. På toppen ligger danskene, med 11 600 hytter og tyskerne med 9900 hytter.

Egentlig er det enda flere

Mens tyskernes eierskap har ligget flatt siden 2007, har danskene økt sitt eierskap med 15,9 prosent.

Øye i Prognosesenteret understreker at tallene til SCB kun har med folk med norsk pass som eier hytter i Sverige. Men dersom man også tar med utflyttede svensker i tallen, nærmere bestemt de som bor i Norge, skal tallet i følge ham ligge rundt 16 000 hytter.

- Dette tallet har økt mye mer enn det SCBs tall de siste årene, fordi antallet svensker i Sverige har økt kraftig, sier Øye.