Laksevirus truer verdens beste oppdrettsregion

I løpet av det siste halve året har tolv tilfeller av lakseviruset PD blitt påvist i verdens beste oppdrettsregion, Trøndelag.

Publisert Publisert
  • Horjen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det finnes knapt steder i verden som er bedre å drive oppdrett i enn i Trøndelagsfylkene og i områdene rundt «oppdrettsmekkaet» Hitra og Frøya.

I første kvartal var Lerøy Midnor den desidert beste laksedivisjonen på verdensbasis.

Men det spørs hvor lenge. For bak glansen over de vanvittige marginer de enkelte selskapene har oppnådd, danner det seg samtidig et tungt og mørkt skydekke over regionen.

Pancreas Disease (PD) har det siste halve året vokst seg frem til å bli den desidert største trusselen mot regionens overlegenhet:

Bare i løpet av de to siste kvartalene har Salmar alene måttet bokføre et tap på 95 millioner kroner knyttet til laksesykdommen.

Med fire nye utbrudd siste uken har ført til at Mattilsynet etter all sannsynlighet vil beordre utslakt av 5,24 millioner nye fisk, hvilket vil ramme giganten Marine Harvest hardest.

Virus er vanskelig å bekjempe, spesielt når det sprer seg i vann og over avstander.

Anders Gjendemsjø, analytiker i Norne Securities, har estimert det siste utbruddet til å koste oppdrettsgiganten Marine Harvest mellom 80 og 100 millioner kroner dersom selskapet pålegges fullt utslakt.

Gir opp kampen

De gigantiske tapene har ført til at næringen og selskapene ønsker å gi opp kampen man til nå har kjempet om å holde sonen sykdomsfri.

Fiskeri— og Havbruksforeningens landsforening sendte i går torsdag et brev til Mattilsynet der de ber de forvaltningsmyndige revurdere dagens strategi der erfaringene med utslakting av hele lokaliteter som hovedtiltak er både uhensiktsmessig og altfor kostbar.

— Vi har hatt gode effekter med bekjempende tiltak før, slik situasjonen har vært sør for Hustadvika (Møre og Romsdal, journ.anm.) har man lært seg å leve med og kontrollere viruset, sier konsernsjef i Frøya-baserte Salmar Yngve Myhre, som innrømmer at det haster å finne en løsning på situasjonen.

Marine Harvest på sin side har bedt Mattilsynet om utsettelse av nedslaktingen av den sist smittede fisken til det kommer klart frem hva slags virustype og diagnose det er snakk om.

Slaktekniven ligger med hos de forvaltningsmyndige i Mattilsynet.

Milliardkostnad for næringen

Forvaltningsmyndighet Mattilsynet har hatt som strategi at området nord for grensen Hustadvika skal være sykdomsfri. Men med tolv tilfeller av viruset det siste halve året ser laksenæringen nå med skrekk og gru hva det koster at viruset har fått fotfeste i regionen som frem til desember var sykdomsfri.

Totalt er nærmere 10 millioner fisk slaktet ut på grunn av viruset som har kostet aktørene nærmere 250 millioner kroner i rent tap.

Ytterligere to millioner fisk kan innen kort tid bli slaktet ut dersom Mattilsynet velger å holde på strategien om å holde sonen virusfri.

Dette beløpet kommer i tillegg til den milliarden næringen fra før av bruker på å bekjempe viruset øvrig i landet og spesielt i fylkene Hordaland og Rogaland.— Det er definitivt en trussel mot regionens overlegenhet. Vi liker særdeles dårlig at PD nå ser ut til å etablere seg nord for Hustadvika, og vi skulle gjerne vært dette foruten, sier Henning Lund, analytiker i RS Platou Markets, som får støtte av analytikerkollega Gjendemsjø.

— Dette vil sette selskapene som opererer i regionen nord for Hustadvika under press i forhold til produksjonskostnad, og regionens status som et av verdens ledende område for fiskeoppdrett henger nå i en tynn tråd, sier analytiker i Norne Securitues, Anders Gjendemsjø til aftenposten.no.

Innrømmer at situasjonen haster

Frøya-baserte Salmar vil være det børsnoterte selskapet som antagelig blir hardest rammet av dette da de har sin største og viktigste del av produksjonen i området.

Konsernsjef Yngve Myhre har gått hardt ut mot dagens strategi mot full utslakt så fort viruset påvises.

— Vi er uenige i dagens regime, og mener at man må vurdere alternative bekjempelsesstrategier. Virus er vanskelig å bekjempe, spesielt når det sprer seg i vann og over avstander. Det er nødvendigvis ingen katastrofe om det er et område med PD. Det vil være naivt å tro at ikke flere PD-utbrudd vil dukke opp, sier konsernsjef i Salmar, Yngve Myhre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Norsk laks stenges ute av Russland

  2. Frossen fisk ble ferskvare

  3. Nekter import av norsk laks

  4. Norsk eksport i dypfryseren

  5. Flyvende sild, vaklende rødfisk

  6. Ny oppdrettsfisk er gull verdt