Mitt Romney er for tiden på en syv dagers utenriksturné i forbindelse med valgkampen i USA. Hensikten er å vise velgerne at han kan opptre som en representant for amerikanerne i utlandet, tror senior-forsker Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier.

Turen til Romney startet friskt i Storbritannia. Der hisset han på seg britene, en av USAs viktigste allierte, ved å stille spørsmål ved sikkerhetsoppleget til britene under OL.

Kulturforskjeller

Turneen gikk videre til Israel. Der sa han at han ville respektere et israelsk militært angrep på Iran, og hisset på seg palestinerne ved å hevde at det var kulturforskjeller som var årsaken til forskjellen mellom inntekten til palestinere og israelere.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat mente uttalelsene var «rasistiske» og at de viste en «mangel på kunnskap».

— Alle vet at palestinerne ikke kan yte sitt fulle potensial på grunn av restriksjonene Israel ilegger dem, sa Erekat, ifølge NTB.

Pressetalsmann fikk trøbbel

Deretter fløy han videre til Polen. Her har han fått kritikk av fagforbundet Solidaritet, som var i tet i motstandskampen mot kommunismen, blant annet for å ha en dårlig politikk overfor fagforbund i USA.

De seneste opptrinnene kommer likevel ikke fra Romney selv. Da det amerikanske pressekorpset som følger Romneys turné forsøkte å få svar på hvorfor han kun har svart på tre spørsmål fra amerikansk presse, svarte pressetalsmann Rick Gorka «kiss my ass» og «shove it».

Senere måtte han ringe journalistene for å be om unnskyldning, skriver nyhetsbyrået AP.

Skal vise lederpotensiale

— Jeg vet ikke helt hva de hadde som ambisjon med turen, men sett fra utsiden så er slike utenriksturer for presidentkandidater primært for å gi et inntrykk av at man har et visst lederpotensiale, sier senior-forsker Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier til Aftenposten.no.

USA-eksperten tror imidlertid ikke det vil ha stor betydning for valget.

— Hvis ikke han sier noe som er veldig oppsiktsvekkende vil det neppe ha betydning for valget, sier Melby.

- Virker litt uproft

— Sett utenfra har det nok ikke gått særlig bra. Det virker litt uproft å dra til London og kritisere OL-forberedelsene, sier Melby.

— Alt i alt synes jeg at du får et inntrykk av at dette er en person som sliter med å fylle rollen som en lederskikkelse. Og det er antakeligvis det som var målet med å sende ham på en slik tur. Han kan umulig ha oppnådd det på denne turen.

En talsmann for Romney hevder at turen har vært en suksess, til tross for de kontroversielle uttalelsene. Hovedpersonen selv mener mediene bare vil ha et oppslag, og leter etter kontroverser, ifølge ABC News.