Det viser en fersk analyse utført av svenske Ericsson, som er verdens største leverandør av teleutstyr.

– Verden mobiliseres, alle blir oppkoblet og alt blir mobilt. Nettene bygges ut og oppgraderes. Taletrafikken vokser jevnt og trutt, men datatrafikken vokser eksplosivt. Det spås en 15-dobling over de neste fem årene, sier Aksel Aanensen, sjef i Ericsson i Norge.

Video, app, surfing

Datatrafikken handler ikke minst om surfing på Internett, bruk av apper, nedlasting av videoer og e-post og omfatter alle typer mobile dingser. På de moderne, avanserte smarttelefonene alene spår Ericsson en vekst på 20-gangeren de neste fem årene.

Analysen slår fast at det tilsammen er 6,2 milliarder mobilabonnementer fordelt på 4,2 milliarder kunder. Andelen mobilabonnenter er størst i Europa og lavest i Afrika, mens India og Kina har den desidert største veksten. Ericsson forventer at det vil være 9 milliarder mobilabonnementer om fem år.

Hypermoderne nett

Aanensen påpeker at Norge og Norden forøvrig er blant dem som driver utviklingen – men at resten av verden kommer etter med syvmilssteg.

Det bygges hypermoderne mobilnett nær sagt overalt. Ericsson mener at 85 prosent av verdens befolkning vil ha 3G-dekning innen fem år. Halvparten vil ha tilgang til enda kraftigere nett, såkalt LTE/4G.

Flere smarttelefoner

Rapporten viser en fortsatt sterk økning i andelen smarttelefoner, som iPhone og Samsung Galaxy i alle verdens regioner. Mellom 35 og 40 prosent av telefonene solgt i første kvartal i år var smarttelefoner – mot ca. 30 prosent for hele 2011. Andelen ventes å stige raskt.

– Norge utmerker seg med en smarttelefonandel som er over dobbelt så høy som gjennomsnittet globalt. Og det forventes at andelen vil være 80 prosent i år, sier Aanensen, som viser til data fra Elektronikkbransjen.

Ericsson forventer også at det globale antallet abonnementer fra datatunge enheter som smarttelefoner, bærbare PC-er og nettbrett med mobiloppkobling, vil øke fra 850 millioner i fjor til 3,8 milliarder i 2017.

gunhild@aftenposten.no