Rentene i Skandinavia, Tyskland og USA stuper mens investorene rømmer Sør-Europa. Det gir rentefest i Norge.

Fredag falt renten på norske, tiårige statsobligasjoner til 1,92 prosent. Renten er dermed tilbake rundt det laveste nivået man har sett gjennom uroen i Europa – og det laveste siden 40-tallet.

Det sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

— Man må tilbake til våren 1949.

Vil plassere trygt

Juel er nettopp tilbake fra en reise i Europa. Der snakket han med rådgivere som tipser rike kunder om hvor de skal plassere pengene sine.

— Inntrykket jeg satt igjen med, er at alle er opptatt av å søke å plassere penger der det er trygt, ikke der man får avkastning, men der det er trygt. De skyr unna plasseringer i banker og i euroen. Da er Norge og Sverige interessant, og USA og Sveits.

Rekordlave renter

I Norge får lånekunder i Husbanken, Statens Pensjonskasse og Lånekassen umiddelbart glede av rentefallet på norske statsobligasjoner. Det er fordi disse institusjonene legger statsrentene, pluss administrasjonsgebyrer, til grunn for renten kundene betaler.

Fra 1. juli vil Lånekassen tilby sin laveste ti års fastrente noensinne, på 3,065 prosent. Vil man binde i tre år, er renten 2,477 prosent.

271.000 av Lånekassens kunder kan binde renten nå. 173.000 av dem har fast rente, 388.000 har flytende.

Også i Husbanken er det rentefest: Der kan renten bindes i ti år til en rente på 2,57 prosent, mens fastrenten kan bindes under 2 prosent.

Også for vanlige lånekunder faller nå fastrentene. De tre beste bankene på Finansportalens oversikt tilbyr nå 10-årige fastrenter til en nominell rente på 4,15 prosent.

Tror Spania må reddes

Motstykket til at den norske staten og mange norske lånekunder nå bader i rimelige penger, er en dramatisk pengeflukt fra landene som er hardest rammet av eurokrisen.

Der mister bankene innskudd, strammer inn på utlån til bedrifter og husholdninger, og statene får stadig større problemer med å sikre seg finansiering.

De tre første månedene i år ble 750 milliarder kroner flyttet ut av Spania, ifølge tall fra sentralbanken. Steinar Juel i Nordea tror landet snart må reddes av Det internasjonale pengefondet og EUs redningsmekanismer.

— Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er et tidsspørsmål før de må ha hjelp av IMF og EU, sånn som det ligger an nå. Det er vanskelig å se hva som skal stoppe det. De kan ikke leve med den utviklingen i finansmarkedene og strømmen av innskudd som farer ut av landet, sier han.

Han mener den spanske regjeringen har opptrådt svært klønete i sin håndtering av bankenes problemer, og at dette har undergravet tilliten til spanjolene.

Enorme utslag

Investorenes tillit til de forskjellige landene kan leses ut av renten på landenes statsobligasjoner.

Spanske, tiårige statsobligasjoner handles i 11-tiden fredag til 6,62 prosent rente. Til sammenligning er tyske, tiårige statsobligasjoner falt til rekordlave 1,158 prosent – og den svenske 1,169, ifølge Bloomberg.