Det er åpnet konkurs i selskapet Touchpay, som etterforskes for omfattende svindel med utleie av kortterminaler. Kravene har allerede begynt å strømme inn til bostyreren.

Selskapet Touchpay ble politianmeldt for kortsvindel da en rekke personer som hadde leid kortterminaler av selskapet aldri fikk pengene sine inn på konto.

Aftenposten har tidligere skrevet om at personer i nettverket rundt dette selskapet har solgt 100 kilo gull i barrer til norske selskaper.

To personer er siktet for gullsmugling i den forbindelse, og en person er siktet for grov momssvindel knyttet til handelen med gull.

Høye krav

Siden selskapet Touchpay ble solgt rundt årsskiftet har det skiftet daglig leder og styreleder en rekke ganger. Alle er fratrådt. Etter begjæring fra kemneren i Bergen, er selskapet slått konkurs. Begjæringen fra kemneren gjelder manglende innbetalt arbeidsgiveravgift og skattetrekk. Kravene i boet blir trolig langt høyere.

— Pågangen er stor. Det er mange problemstillinger som må gjennomgås i denne konkursen, sier bostyrer Inger Marit H. Borch.

Første skiftesamling er neste fredag.

41 kunder

Totalt 41 kunder som leide kortterminaler hos Touchpay i vår fikk aldri pengene sine inn på konto. Det elektroniske betalingsselskapet Nets (tidl. Bankenes Betalingssentral) hadde anbefalt sine kunder å leie terminaler hos Nets, og lovte å dekke tapene hos Touchpays kunder. Begrunnelsen var frykt for å skape mistillit til elektroniske betalingssystemer.

Disse kundene har fått dekket tapene på rundt fem millioner etter at de har dokumentert tapet overfor Nets.

Betalingsselskapet Nets vil kreve rundt fem millioner kroner i boet for å dekke sine tap. Dette bekrefter informasjonssjef Stein-Arne Bjore i Nets.

— Dette er allerede meldt inn i boet, sier Bjore.

Etterforskes

Politiet etterforsker nå både gullsmugling, salg av 100 kilo gull, momssvindel og svindel med utleie av betalingsterminaler i det samme miljøet. De utelukker ikke at flere personer kan bli siktet i saken, og sier at de er i startfasen av etterforskningen.

Dette er de siktede:

  • 58-årig svensk statsborger. Siktet for smugling av 41 kilo gull til Norge. Er knyttet til et nettverk av firmaer i Norge sammen med andre siktede. Nekter straffskyld.
  • 37-årig svensk statsborger, 58-åringens sønn. Ble pågrepet sammen med faren og siktet for de samme forholdene som faren.
  • 47-årig svensknorsk mann siktet for grov momssvindel etter 7,1 millioner kroner i ubetalt moms. Tidligere snekker dømt for økokriminalitet i Sverige, og har næringsforbud der.