Sammendrag (flere detaljer nedenfor):

  • Krisefondet (ESM) som skal hjelpe euroland i gjeldstrøbbel, strider trolig ikke mot tysk grunnlov , mener forfatningsdomstolen i Karlsruhe i Tyskland. Men domstolen har utpekt visse vilkår som må følges.
  • EU-president José Manuel Barroso holdt tale om unionens tilstand , hvor han la frem flere detaljer om den ventede bankunionen.
  • Euroen styrker seg noe, børsene stiger, og det er blitt billigere for kriseland å låne penger etter domsavsigelsen.

( Siste nytt kommer først under her):

16.00: Vi avslutter nå dagens løpende dekning av eurokrisen, men følg med på Aftenposten.no for siste nytt om valget i Nederland, lanseringen av iPhone 5 fra klokken 19.00 og andre nyheter.

15.34: Tyskland har nåddsmertegrensen, sier sjefanalytiker Anders Svendseni Nordea. — Med tanke på nesteårs valg tror jeg ikke den tyske forbundskansleren Angela Merkel kommer til å aksepteremer redningspenger fra Tyskland, sier Svendsen. Iet markedsbrev spår han at Spania kommertil å søke om hjelp fra redningsfondet før utgangen av oktober, skriver Dagens Industri.

15.06: I morgen er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken . Enundersøkelse foretatt av Bloomberg viser at totredjedeler av de spurteøkonomene tror en tredje runde med kjøp av obligasjoner vil bli annonsert på møtet.I tillegg tror flertallet at nullrentepolitikken vil fortsette til 2015,skriver Bloomberg.

14.43: – Mildt sagt ambisiøs tidsplan, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets om forslaget til en felles bankunion.

Dørum sier at den europeiske bankunionen er et skritt i retning føderasjon, men at tidsplanen er i overkant ambisiøs.

– Det er mildt sagt ambisiøst å se for seg at Den europeiske sentralbanken (ESB) både skal føre tilsyn med og ha sanksjonsmyndighet overfor rundt 6.000 banker i 17 euroland i løpet av halvannet år fra nå, sier Dørum til NTB.

14.17: Også opposisjonen i Tyskland er med på hyllesten av dagens domsavsigelse, melder The Guardian. - Betydningen denne beslutningen får for fremtiden, bør ikke undervurderes, sier Frank-Walter Steinmeier, leder i opposisjonspartiet Sosialdemokratene, ifølge The Guardian.

13.05: 40 ubebodde greske øyer skal leies ut i inntil 50 år. - Vi har identifisert øyer som har fint terreng, ligger nær fastlandet og har godt utviklet infrastruktur, og der utleie ikke vil utgjør noen trussel for nasjonal sikkerhet, sier Andreas Taprantzis, direktør for eiendom i landets verdiutviklingsfond, ifølge Bloomberg. Ifølge Taprantzis er tanken at disse øyene kan utvikles til turistanlegg i det øvre prissjiktet. Les mer om denne saken i artikkelen

.

12.37: Ikke alle mener at forfatningsdomstolen har gjort en god jobb. Den profilerte kommentatoren Heribert Prantl skriver i den liberale avisen Süddeutsche at dette er en svak «Ja, men…»-dom som ikke tar fatt i de grunnleggende spørsmålene .

Tysklands forbundskansler Angela Merkel på vei inn i parlamentet for å holde en tale onsdag ettermiddag.
AP PHOTO/MARKUS SCHREIBER/NTB SCANPIX

12.34: — Tyskland sender igjen et sterkt signal til Europa og tar sitt ansvar som største økonomi, sa kansler Angela Merkel til Forbundsdagen. Hun gikk på talerstolen litt før 12.30 og var nok også lettet over Karlsruhe-dommen. Kansleren påpekte hvor viktig det er at alle institusjoner samarbeider med parlamentet.

Det er en god dag for Tyskland og en god dag for Europa . Tyskland er både stabilitetsankeret og vekstmotoren i Europa, sa Merkel. 12.33: Ett av vilkårene den tyske forfatningsdomstolen har lagt til grunn, er at det tyske parlamentet må ha vetorett på all utvidelse av krisefondet (ESM), melder CNBC.

12.28: Den tyske presidenten Joachim Gauck vil ratifisere ESM og busjettpakten så raskt som mulig , men sier ingenting om tidspunkt. Det virker fortsatt uklart om det må bearbeidelser til før endelig signering.

12.27: Finansminister Wolfang Schäuble er fornøyd med dommen , og håper at respekten for domstolen får klagerne til å avstå fra i fremtiden å kalle ESM for grunnlovsstridig.

12.10: Europeiske aksjer er på sitt høyeste nivå på 14 måneder, melder Bloomberg. Finansaksjene Commerzbank og ING Groep leder an i oppgangen, med en stigning på mer enn 2 prosent. Stoxx 600 Europe-indeksen er opp 0,5 prosent til det høyeste nivået siden 11. juli i fjor.

En TV-skjerm inne på Frankfurt-børsen viste onsdag formiddag lederen for den tyske forfatningsdomstolen, mens DAX-indeksen stiger i bakgrunnen.
AP PHOTO/MICHAEL PROBST/NTB SCANPIX

11.52: — Budsjettunionen vil være i drift tidligst 1. januar neste år. Første styremøte for det permanente krisefondet (ESM) er 8. oktober , uttaler Jean-Claude Juncker, president for eurosonen, ifølge Wall Street Journal. 11.25: - Dommen om ESM i den tyske domstolen er bra for Europa og for euroen , men bekrefter behovet for parlamentarisk kontroll over ordinære beslutninger, kommenterer Martin Schulz, president for EU-parlamentet.

11.22: Italia har solgt statsobligasjoner med løpetid på ett år til rente 1,692 prosent, sammenlignet med 2,767 prosent for 30 dager siden. «Den første effekten av [kjennelsen i] den tyske forfatningsdomstolen», skriver Bloombergs Michael McKee på twitter.

11.17: En europeisk bankunion kan føre til at britiske banker må stenge , skriver den britiske avisen The Telegraph. Forslaget til en europeisk bankunion innebærer, ifølge avisen, at myndigheter vil kunne påføre britiske banker og den britiske regjeringen enorme kostnader. Dette kan skje ved at de får ordre om å bistå med krisepakker til banker, eller bidra til krisefond på tvers av landegrenser. Slike ordrer vil være bindende og i verste fall kan altså resultatet bli at britiske banker tvinges til å stenge, skriver The Telegraph.

11.02: Børsene stiger etter den tyske domsavsigelsen.

  • FTSE100-indeksen i London er opp 0,38 prosent.
  • DAX-indeksen i Frankfurt stiger 1,13 prosent.
  • Madrid-børsen er opp 1,62 prosent.
  • Oslo Børs er opp 0,77 prosent.
  • Milano-børsen er opp rundt 1 prosent. 10.59: Aftenpostens tidligere Berlin-korrespondent Ingrid Brekke har skrevet en litt fyldigere artikkel om domstolens kjennelse her .

10.50: Renten på tiårige spanske statslån nærmer seg tilsvarende renter på tysk statsgjeld («yielden» faller). Dermed blir det lettere for Spania å klare seg uten hjelp fra krisefondet den tyske domstolen nettopp har godtatt.

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe i Tyskland.
REUTERS/THOMAS KIENZLE/NTB SCANPIX

10.40: Vi har fått inn spørsmål om de spesielle, røde draktene forfatningsdomstolens dommere er kledd i . Her er litt informasjon: Draktene er inspirert av draktene som dommerne i Firenze gikk i fra 1500-tallet. Deres drakter ble imidlertid opprinnelig designet av en skredder fra München. Siden den gang er draktene, både stoff og søm, modernisert, ifølge Wikipedia.

10.37: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Aftenposten.no: — Markedet reagerer med litt lettelse, men ikke mer enn det. Det ble som ventet godkjent. At man stiller noen betingelser var også som ventet. Det viktigste var å få fjernet usikkerheten knyttet til om Tyskland ville sette en stopper for krisefondet.

10.33: Den europeiske sentralbanken (ESB) vil fra 1. januar neste år få i oppgave å føre tilsyn med bankene, melder Wall Street Journal. Rundt 6000 banker vil omfattes av tilsynet, som gjelder alt fra de store konsernene til små sparebanker.

Bankunionen skal omfatte alt fra små lokalbanker til store banker med mange filialer.

– Krisen har vist at mens banker blir transnasjonale, så er tilsynet fortsatt nasjonalt. Og når det går galt, er det skattebetalerne som må betale. Derfor skal vi ha en felles tilsynsmekanisme, sa Barroso under sin årlige tale om EUs tilstand i Strasbourg.

10.28: Aftenposten.no kommer tilbake med flere detaljer om vilkårene for at den tyske domstolen vil godta krisefondet innen kort tid.

10.22: 37.000 tyskere som hadde undertegnet klagene mot krisefondet og finanspakten led dermed et nederlag. Dommen vil sannsynligvis bety at det midlertidige krisefondet, kalt EFSF (se ordliste til høyre), kan avvikles som planlagt, slik at det permanente krisefondet ESM kan videreføres.

10.20: Kjennelsen fra Tyskland gir små utslag i finans- og valutamarkedene.

10.15: Domstolen i Karlsruhe avviser klagene om at krisefondet ESM og finanspakten er i strid med tysk grunnlov, og vil tillate at den ratifiseres under visse vilkår.

10.13: EU-kommisjonens president José Manuel Barroso talte i dag til EU-parlamentet. I talen understreker han at den Europeiske sentralbanken bør innta en sentral rolle i arbeidet med å overvåke alle banker i eurosonen, skriver Reuters.

- Kommisjonen presenterer lovforslag for en felles europeisk overvåkningsmekanisme. Dette er et kvantesteg – springbrettet til en bankunion, sa Barroso til EU-parlamentet, ifølge Reuters.

10.08: Euroen svekkes mot dollar, og går nå for omtrent 1,29 dollar pr. stykk.

10.04: Domstolens leder Andreas Vosskuhle leser opp bakgrunnen for saken.

10.02: Dommerne ankommer rettssalen for å avsi dom i spørsmålet om ESM (European Stability Mechanism) - eurolandenes permanente krisefond, er i strid med tysk grunnlov.

Bakgrunn for domsavsigelsen:

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe tok onsdag formiddag stilling til om det permanente krisefondet for eurolandene (ESM) er forenlig med den tyske grunnloven.

Det underliggende spørsmålet er hvor mye makt den tyske regjeringen kan avgi til Brussel og EU. Også spørsmål om den nye budsjettpakten for EU-landene (unntatt Storbritannia og Tsjekkia) behandles av domstolen.

Tilsammen har 37.000 tyske borgere undertegnet klagene som retten har behandlet som en helhet.

Dersom rettens dom hadde gått mot ESM, ville det fått sterk og ødeleggende virkning på markedet og presse eurosonen dypere inn i problemene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En slik dom ville skapt alvorlig tvil om Tysklands og dermed EUs videre innsats for å hjelpe de kriserammede landene.

OBS! I dag er det også valg i Nederland, men resultater er ikke ventet før i kveld. Følg med på aftenposten.no.