Familiebedriften Lonevåg Beslagfabrikk har de siste tre årene oppnådd et samlet resultat på 80 millioner kroner.

I snitt har hjørnesteinsbedriften på Osterøy — bedre kjent som Lobas - hatt et overskudd før skatt på cirka 20 millioner kroner hvert år siden tusenårsskiftet.

Og aldri før har selskapet omsatt for så mye og tjent så gode penger som i fjor. Da endte resultatet på 32 millioner kroner etter samlede driftsinntekter på 147 millioner, skriver Bergens Tidende.

Skryt til ansatte

Bedriften med aner tilbake til 1947 har alltid tjent penger, og få aksjeselskaper kan vise til en egenkapital som utgjør solide 90 prosent av balansen.

— Ja, vi er fornøyde med omsetningen og resultatet, sier daglig leder Jørn Jacobsen i Lobas. Han gir de ansatte og teknologiske løsninger æren for at de ligger langt fremme i et tøft marked.

Familieselskapets virksomhet er produksjon og salg av ulike beslag til bygninger, samt import og salg av garasjeporter. Taksikringsutstyr, som snøfangere, stigetrinn, takstiger og plattformer, er blant bedriftens suksessprodukter.

Har 17 roboter

- Hva er årsaken til at dere gjør det så bra?

— Vi har alltid satset hardt på produktutvikling og investeringer i nye maskiner. Nå har vi for eksempel 17 roboter i produksjonen, og snart får vi to til.

- Er det mange som konkurrerer i det samme markedet?

— I Norge er det én stor og flere mindre aktører i det samme markedet, sier Jørn Jacobsen, som er sønn til styreleder og familieoverhode Jostein Jacobsen.

Ligger foran fjoråret

Lobas leverer varer over hele landet og har ca. ti prosent eksport, hovedsakelig til nordiske land og Tyskland.

- Hvordan ligger dere an driftsmessig i år?

— Vi budsjetterte litt forsiktig, noe som vi etter hvert måtte oppjustere, så pr. i dag ligger vi foran fjoråret og omtrent på det nye budsjettet.

- Hva gjør dere med overskuddene?

— Som familieselskap pløyes alt tilbake til bedriften, og derfor makter vi også jevnt og trutt å investere i nye maskiner, blant annet robotene.

«Hardt arbeid»

Bedriften i Lonevåg har en solid balanse med totale eiendeler på 226 millioner kroner, deriblant 72 millioner i bankinnskudd, kontanter og lignende, som det heter i regnskapet.

Av styrets årsberetning går det frem at økt aktivitet i byggmarkedet og en stabil kundemasse lover godt for driftsåret 2012.

— Men det kommer ikke av seg selv. Min far pleier å si at det er hardt arbeid som skal til, det har han nok rett i, sier Jørn Jacobsen til Bergens Tidende.