Ekteparet Mercedes og Froilan Concepción har akkurat flyttet inn i en treroms, nyrenovert leilighet i Miami til en leie de kan klare, rundt 500 dollar (ca. 3000 kr) i måneden.

Gården ble kjøpt på tvangsauksjon av en stiftelse som lager leiligheter for folk med lavere inntekter. De måtte flytte fra sin tidligere leilighet fordi eieren ikke klarte å sitte med gården og husleien steg.

Krisehjelp

Stiftelsen Neighborhood Housing Services holder kurs for nåværende og potensielle huseiere for å lære dem om finansiering og hvordan de skal forholde seg til bankene.

Neighborhood Housing Services har hjulpet flere til å reforhandle boliglån. Dette er mennesker som har stått i fare for å bli kastet ut av hjemmet sitt fordi de ikke har klart å betjene lånene.

— Vi forteller bankene at de er blitt reddet av staten, nå er det deres tur til å hjelpe kundene, forteller Arden Shank, direktør for stiftelsen.

Tvangsauksjoner

I 2011 reddet de 846 huseiere i Miami og skaffet ny avtale med banken for dem. I mange tilfeller handler dette om refinansiering og ettergivelse av lån.

I toppåret 2009 var det 64 000 tvangsauksjoner i fylket Miami-Dade. I 2011 var tallet 16 000. I "normalåret" 2005 var tallet rundt 7800.

Spøkelsesbyer

Boligboblen som sprakk, har satt sitt preg på de sørlige deler av Florida. En rekke hus står tomme og forfaller. En del av disse kjøpes opp av stiftelser, og blir til billige utleieboliger for folk med lavere inntekter.

Ekteparet Concepción er strålende fornøyd med sin bolig.

- Denne type renovering øker også verdien på hus i området. Det bidrar til økt aktivitet. Det er viktig, understreker Shank.

Folk i klemme

Det er fortsatt vanskelig for folk i Florida å kjøpe seg et hus. Bankene er tilbakeholdne med lån.

I området rundt Miami regner en med at 60 prosent av eiendommene eller leilighetene som omsettes, er såkalt kontanthandel. Det betyr at de selges til investorer eller utlendinger som ikke trenger et boliglån.

Dette gjør at mange vanlige folk kommer i klemme. De får ikke lån til å kjøpe seg bolig til dagens lave priser. Og på leiemarkedet har prisene gått opp, så de ikke har råd til å leie.

Gjeldsbombe

I Florida som helhet regner en med at hver fjerde huseier har mer lån enn huset er verdt. I området i og rundt Miami er tallet mer enn 40 prosent.

Legger en så til at arbeidsløsheten i Florida er høyere enn i landet forøvrig, har man et betydelig problem.

— Folk har ikke råd til å flytte for å skaffe seg en jobb andre steder, fordi de rett og slett ikke får solgt sin bolig til en pris som dekker lånet. Dermed er de tvunget til å bli boende, forklarer Shank.

Liam Robertson i Neighborhood Housing Services minner også om at Florida ikke har inntektsskatt. Det er eiendomsskatt som finansierer lokale myndigheter.

Med fall i eiendomsprisene faller skatteinntektene som skaper tjenestetilbud. Dette fører til at folk ikke lenger finner Florida like attraktivt.

Frykter 2012

Antall hus på tvangsauksjon flatet ut eller sank i 2011. Men ifølge nettstedet RealtyTrac kan det kommer en ny bølge i 2012 om man ser på alle de misligholdte lånene som er meldt.

Husprisene i USA falt i november for tredje måned på rad og ligger vel 1 prosent lavere enn i samme periode i 2010.

Det til tross for at boliglånene aldri har vært billigere. Det er mulig å få lån på 15 år til 3,18 prosent rente.

Obama med billigere lån til boligeiere

Bare 66 prosent av amerikanerne eier sin egen bolig. Tallet har ikke vært så lavt på mange år, og det synker.

Nå lanserer president Barack Obama en plan som skal sikre utsatte huseiere billigere lån.

Lavere boutgifter

Planen skal gjøre det mulig for huseiere å refinansiere sine lån til dagens lave rente. På den måten kan de spare i gjennomsnitt 3000 dollar (ca. 18 000 kroner) i året.

Dette vil også omfatte folk som har større lån enn huset er verdt, men som ikke misligholder lånene og er kredittverdige.

Mange trenger hjelp

Potensielt kan dette hjelpe 3,5 millioner låntagere som hittil ikke har fått hjelp av eksisterende programmer, hevder de statlige boligbankene Freddie Mac og Fannie Mae, som enten har lånt ut eller garantert for halvparten av huslånene i USA.

Men disse nye lånene må garanteres av føderale myndigheter og trenger derfor Kongressens godkjennelse.

Politisk strid

Obama vil finansiere dette med å skattelegge banker og dermed skaffe de mellom 5 og 10 milliarder dollar han trenger.

Men dette er ikke det republikanske flertallet i Representantenes hus særlig interessert i å støtte.

Republikanerne viser også til at tidligere tiltak for å hjelpe huseiere ikke har hjulpet så mange som en forventet.

— De tidligere programmene har ikke virket. Jeg forstår derfor ikke hvorfor dette skulle være en god idé, sier leder av Representantenes hus, republikaneren John Boehner.

alf.ole.ask@aftenposten.no