– Klart det er ambisiøst!

Fredrik Reff Sydnes (31) fra Oslo sitter tilbakelent i en hvit plaststol under et stort partytelt. Selv her, i skyggen av den brennende ghanesiske solen, er det 35 plussgrader.

For tre år siden fikk han sitt livs utfordring fra sjefen, Meltwater-gründer Jørn Lyseggen: Finn et afrikansk land hvor unge folk med høyere utdanning og et hjerte for programvare trenger vår hjelp til å realisere en forretningsidé.

Tolv måneder senere falt valget på Ghana, og første kull med rundt 20 unge ghanesere fikk innpass på Meltwater entrepreneurial school of technology (MEST).

Selvbergende

Torsdag denne uken hadde det første kullet fullført det to år lange programmet.

– Målet er å skape vekst i Ghana ved at de selv skaper arbeidsplasser lokalt. Men forretningsideene de til slutt ender opp med, skal kunne selges globalt, sier Sydnes, daglig leder i Meltwater Foundation.

Den store tanken bak stiftelsen går ut på at geografisk opphav ikke har noe å si for muligheten til å lykkes med en nyvinning.

– Dette dreier seg om troen på mennesket. Hvem som helst kan få til veldig mye, bare de får riktig støtte, sier Sydnes.

Meltwater-gründer Lyseggen har etablert sin blomstrende forretning på vestkysten av USA. Nå har han forpliktet seg til å tilføre stiftelsen Meltwater Foundation inntil to millioner dollar pr. år i ti år. Blir konseptet en suksess, skal det kunne betale seg selv.

– Stiftelsen er fullstendig «nonprofit». Vi vil ta en mindre aksjepost i selskapene som springer ut fra entreprenørskolen, og på sikt finansiere den videre driften med salg av disse aksjepostene, sier Sydnes.

Får lønn

Svenske Ylva Strander er daglig leder av skolen. Foreleserne har gjerne selv bakgrunn som vellykkede gründere innen software.

– Mange av de rike suksessfulle ghaneserne har ikke kommet dit de er ved å jobbe hardt eller være smarte. De har hatt de riktige kontaktene og en ressurssterk bakgrunn. Til programmet vårt er lidenskap, stå på-vilje, engasjement og interesse for programvare de viktigste kriteriene. Ellers stiller alle så godt som likt, forklarer hun.

For å sikre alle de gode kandidatene like muligheter, får studentene gratis kost, losji, PC-leie, utdanning og oppfølging. Studentene får også en månedslønn verd cirka 700 kroner mens de er studenter på gründerskolen.

Involvert

Men i retur krever skolen at studentene virkelig oppfyller kriteriene gjennom hele det toårige programmet.

– Underveis er det noen som har sluttet frivillig, mens andre har fått beskjed om å forlate programmet, forteller Sydnes.

Emil Noamesi er én av de rundt 20 som smatt gjennom nåløyet for to år siden, og som har fullført programmet i dag.

Til forretningsideen hans, en ny type markedsplass for programvare på Internett, har det allerede dukket opp en investor.

– Denne skolen er helt fantastisk. I Ghana er vi vant til tradisjonell britisk tavleundervisning. Her på MEST er vi langt mer involvert i det vi driver med, sier Noamesi.

Modig

Nii Nai Kwade jobber med en nettløsning som skal samle informasjon om all verdens konferanser, slik at man kan rangere dem etter tema og geografisk område. Han håper å ha en fiks ferdig forretningsidé når han uteksamineres i juni.

– Det er fantastisk hva denne stiftelsen gjør. De sprøyter ikke bare penger inn i Ghana og forteller oss hva vi skal gjøre. I stedet er ideen at vi skal få hjelp til å bygge noe selv, sier han.

– Å komme til Ghana med et slikt prosjekt er modig, men vi har like talentfulle mennesker her som andre steder, sier Kwades studiepartner Christian Tamakloe.