Født i Aten i en rik familie. Gresk juniormester i tennis. Sendt til USA for å studere økonomi. Dette er bakgrunnen til mannen som nå ligger best an til å bli Hellas' nye statsminister.

Samaras har også i en kort periode delt sovesal med Hellas' eksstatsminister Giorgos Papandreou på en gresk kostskole. Senere skulle de to bli bitre politiske rivaler, men også sitte sammen i regjering, i sine felles bestrebelser på å redde landet fra konkurs og beholde plassen i eurosonen.

Utbryter

Den 60 år gamle politiske veteranen har tidligere vært både utenriksminister, finansminister og kulturminister i regjeringene til konservative Nytt Demokrati.

Men han har flere ganger kommet på kollisjonskurs med sine egne partifeller. I 1993 måtte han gå av som utenriksminister på grunn av sin innbitte motstand mot at Hellas' nye naboland i nord skulle få kalle seg Makedonia etter løsrivelsen fra det tidligere Jugoslavia.

Samaras dannet da sitt eget og mer nasjonalistiske parti, Politisk vår, men uten særlig suksess, og noen år senere vendte han tilbake til sine gamle partifeller.

I 2007 ble han kulturminister, og to år senere hadde han klatret til topps som partileder. Det skyldtes ikke minst hans harde motstand mot krisetiltakene og den økonomiske politikken til landets daværende sosialdemokratiske PASOK-regjering.

Prinsippfast?

Samaras liker å fremstå som en mann som ikke skifter meninger i hytt og vær. Han tilhører høyrefløyen i sitt eget parti og forsøkte høsten 2011 å presse fram nyvalg i stedet for å danne samlingsregjering med PASOK.

— Jeg har vært i ytterkanten av det politiske livet i elleve år nå. Jeg kommer ikke til å endre mine meninger, har han tidligere uttalt.

Men etter sterkt press fra landets president og Brussel måtte han likevel bite i det sure eplet og sette seg ved samme bord som erkerivalen Papandreou i november i fjor. Samlingsregjeringen skulle sikre at den greske staten ikke havnet i en kaotisk konkurs, men i stedet fikk tilgang til et nytt kriselån for å kunne betjene landets enorme utenlandsgjeld.

Skattelettelser

Samaras har under valgkampen forsøkt å få sin politikk til å fremstå som et alternativ til den nåværende kursen. Han vil bruke andre metoder enn PASOK for å få orden på statsfinansene og satser på en klassisk borgerlig politikk med skattelettelser og stort armlag for næringslivet. Han sier også han vil iverksette veksttiltak, men det er han ikke alene om.

Hvordan politikken vil arte seg i praksis, er usikkert. Etter alt å dømme vil Samaras nok en gang måtte danne en koalisjon med sosialdemokratene.

Alternativet er å søke støtte hos mer ytterliggående krefter, blant annet hos Nytt Demokratis utbrytere i partiet «Selvstendige grekere».

Men da er det stor risiko for at euromedlemskapet ryker for det kriserammede landet.