Riksmegler Kari Gjesteby kalte partene i statsoppgjøret inn til samtaler torsdag formiddag. Møtet varte en knapp time, og streiken pågår fortsatt.

Streiken har nå vart i én uke og omfatter over 50.000 personer i i blant annet barnehager, skoler, høyskoler, universiteter, politi, rettsvesen, kemnerkontorer, departementer og offentlige etater.

– Vi aner ikke hva riksmegleren vil si eller om det er kommet et nytt tilbud fra staten. Foreløpig er det kun snakk om sonderinger, ikke ny megling. Vi er fortsatt i streik, sa leder Tone Rønoldtangen i LO Stat til NTB like før klokken 10 torsdag.

Da sto hun utenfor Riksmeglerens lokaler i Grensen sammen med Unios forhandlingsleder Arne Johannessen og YS Stats leder Pål N. Arnesen. En knapp time senere kom trioen ut igjen.

Etter det NTB forstår ble det ikke lagt frem et tilbud fra statens side under møtet, men nye signaler skal ha blitt gitt. Nå er arbeidstagerorganisasjonene i gang med å finne ut om det er grunnlag for å gjenoppta meglingen.

Statsoppgjøret

Det er partene i oppgjøret for de ansatte i staten som møtte riksmegleren. Statsoppgjøret er såkalt frontfag i offentlig sektor. Rammene herfra setter standarden for lønnsoppgjøret for de kommunalt ansatte.

Da meglingen i staten brøt sammen, var det ingen grunn til å forhandle videre i kommunesektoren heller. Det innebar streik også der.

Staten omfatter blant andre universiteter, departementer, høgskoler og politiet. Skolesektoren sorterer derimot under kommunal sektor.

Uvisst om det blir megling

Sammen med Unios forhandlingsleder Arne Johannessen og YS Stats leder Pål N. Arnesen møtte hun opp hos Riksmegleren klokken 10 torsdag.

Det er uvisst hvor lenge samtalene varer eller om de går over i megling. Skjer dette, vil det innebære en avslutning på streiken blant 50.000 ansatte i stat og kommune.– Jeg vil ikke spekulerer på hva som skjer. Jeg aner ikke hva som skal legges fram, men vi merket oss jo at det kom interessante tall for lønnsutviklingen i industrien onsdag. De viser at vi har truffet bedre med anslagene enn regjeringen har gjort, sier Unios Arne Johannessen.

— Står på

På Grefsen skole i Oslo var streikeviljen fortsatt stor torsdag formiddag:

— 1.-klassingene håper å få komme tilbake på skolen alt i morgen, mens de større elevene synes nok det bare er greit med ekstra fri, sier varatillitsvalgt i Unio, Tove Solberg, til Aftenposten.no.

Med 32 lærere og hele ledelsen tatt ut i streik var 400 elever sendt hjem.

Ved 09-tiden torsdag var samtlige streikende på vei ned til Klingenberg kino for å få vite siste nytt om streiken.

Der fikk de også høre at partene var kalt inn på Riksmeglingsmannens kontor nå i formiddag.

Har du forslag til hva Aftenposten bør skrive om når det gjelder streiken? Si din mening på våre facebooksider!