I 2008 begynte Facebook-president og gründer Mark Zuckerberg å jakte landets dyktigste rådgivere, først og fremst innen PR, men også innen andre områder. 2011 har vært toppåret for denne typen ansettelser.

New York Times skriver at Facebook ønsker mektige venner, og mektige venner er dyrt.

Om det er republikanere eller demokrater, om han eller hun har jobbet tett med Obama, Bush eller Clinton — det spiller ingen rolle.

Amerikanske aviser mener det viktigste er lang fartstid i Det hvite hus, Kongressen eller Pentagon - og helst bør man ha jobbet tett sammen med landets president.

Kompetansen de innhyrede tar med seg til Facebook er selvsagt viktig, men nettverket i eksempelvis Det Hvite Hus er et krav.

Himmelske visjoner

I dag har Mark Zuckerberg en av USAs mest velsmurte lobbygrupperinger i ryggen.

— Facebooks PAC (political action committee, red anm.) vil gi våre ansatte en måte å få sin stemme hørt i den politiske prosessen ved å støtte kandidater som deler våre mål. Vi ønsker å gi folk muligheten til å dele og gjøre verden mer åpen og tilkoblet, sier Facebook-talsmann Andrew Noyes til Washington Post.

De aller fleste utenom Facebook selv mener derimot at firmaet ønsker å beskytte sine interesser mot makter og myndigheter på alle nivåer.

Den amerikanske hovedstadsavisen krever videre svar på hvorfor Facebook ønsker å opptre som en av landets sterkeste lobbyorganisasjoner.

— Det er viktig for oss å demonstrere for politikerne at vi er industriledere innen personvern, datasikkerhet og sikkerhet, svarer Noyes.

Kampen om personvernet.

Skriveriene begynte for alvor etter ansettelsene av Erin Egan og Louisa Terrell.

Egan regnes for å være en av Amerikas dyktigste innen forholdet personvern og amerikansk lovgivning. Hun håndterer spørsmål rundt kundeinformasjon, og hvem som har tilgang til den. Den amerikanske lovgivningen regnes for å være noe uklar på feltet. Hun har tidligere vært tilknyttet Microsoft og drevet eget firma som har samarbeidet med både myndighetene og andre store, private aktører.

Terrell har jobbet som Barack Obamas personlige rådgiver innen juridiske spørsmål. Hun har også fungert som visepresident Joe Bidens stabssjef. Hun skal definere Facebooks offentlige profil, noe hun også gjorde i Yahoo for noen år tilbake.

Som Google møter Facebook flere og flere spørsmål som dreier seg om de holder seg innenfor lovverket. Kompetanse til å vite hvor grensene går koster penger. Men å endre lovverket for å flytte grensene - det koster enda mer penger.

GRÜNDER og president i Facebook, Mark Zuckerberg er den fjortende rikeste i USA. FOTO: ROBERT GALBRAITH / REUTERS / SCANPIX
ROBERT GALBRAITH