• De siste to årene har jeg anmeldt rundt 500 tilfeller av nasking. Nesten uten unntak blir sakene henlagt, sier Marianne Wergeland, Rema 1000-kjøpmann på Danmarks plass i Bergen.

Forrige uke fikk Wergeland en bunke brev fra Hordaland politikammer. Bunken var 33 konvolutter med naskesaker. 18 av dem inneholdt skriftlige bekreftelser på anmeldt nasking, 15 var melding om henlagte saker.

— Jeg åpnet akkurat det siste brevet. Det dreide seg om en 95 år gammel dame som tok en karamellrull og en fempakning med tyggis. Hun hadde innrømmet forholdet og signert anmeldelsen. Henlagt, den også, sier Wergeland.

Av de 15 henlagte sakene hun fikk brev om forrige uke, var noen med kjent og noen med ukjent gjerningsperson.

— Jeg blir aldri Rema 1000-millionær, i hvert fall ikke her på Danmarks plass. Til det har vi altfor mye svinn, legger hun til med et sukk.

- Hvem er det som stjeler?

NED I SEKKEN: Overvåkingsbildet viser at sjokoladen forsvinner ned i sekken. Saken er anmeldt, men ikke avgjort ennå.

— Alle fra småunger til pensjonister, men mest plaget er vi med utlendinger, polakker og rumenere, som vi har tatt i å stjele øl og biffer. Narkomane og ungdommer tar egentlig bare småting. Men det er mange av dem, så det utgjør en penger det også. - Hva skjer med naskerne?

— Alle, bortsett fra barneskolebarna, blir anmeldt. Vekterfirmaet vi bruker, anmelder også de sakene der vi ikke kjenner tyvens identitet. De fører naturligvis ingen steder hen. Det som opprører meg er at naskingen ikke får konsekvenser i mange saker der naskeren er navngitt og vi har bildebevis.

- Henlegger unntaksvis

Knut Ellertsen, leder av brann- og tyveriavsnittet i Hordaland politidistrikt, kjenner seg ikke igjen i Wergelands påstand om at naskeri nesten uten unntak blir henlagt.

- Hvis naskeren er navngitt, er det bare helt unntaksvis at saken blir henlagt, sier han.

Det tar en halvtimes arbeidstid å anmelde en sak, og når vi ser at kanskje så lite som 10 prosent av sakene fører frem, er det ikke alltid jeg tar meg tid

Statistikken viser at politiet i Bergen til nå i år har tatt imot i overkant av 1000 anmeldelser av naskeri. 300 av disse er ikke avgjort ennå. Av de som er avsluttet, er 295 henlagt fordi gjerningsmannen var ukjent. 125 saker er henlagt av andre grunner, mens 281 saker har endt med straff for naskeren.

- Tar politiet for lett på butikknasking?

— Jeg synes ikke det. Tvertimot jobber vi hardt for å holde oss ajour, slik at anmeldelsene ikke hoper seg opp. Nesten daglig rykker vi ut for å ta hånd om naskere. Selv små saker blir tatt på alvor. Her forleden avsluttet jeg en sak som dreide seg om kroner 19,90. Det endte med forelegg for naskeren, sier Ellertsen.

- Store mørketall

Kolleger av Wergeland i sentrum er også plaget med utstrakt nasking:

— Mørketallene på nasking er store, mener Kjetil Grøneng, som driver Rema 1000 i Marken.

— Det tar en halvtimes arbeidstid å anmelde en sak, og når vi ser at kanskje så lite som 10 prosent av sakene fører frem, er det ikke alltid jeg tar meg tid, sier han.

- Hva gjør du da?

— Tar varene fra tyven og sender han på dør med beskjed om aldri å vise seg igjen i butikken.

Grøneng regner med at naskingen gir et svinn på ca. 200.000 kroner i året av en omsetning på 35 millioner kroner.

— Jeg tør ikke tenke på hvor mye vi taper på nasking, sier Eirik Hatland, innehaver av Rema 1000 Xhibition. Det er en travel butikk med nesten en million kunder innom årlig.

Hatland hadde en periode vekter fast stasjonert i butikken og har dessuten flyttet på varene, slik at de mest naske-utsatte står godt synlig for betjeningen.

- Hva skjer når du anmelder?

— Hvis jeg anmelder kommer noen saker tilbake som henlagt, mens noen får konsekvenser. Det er litt bob-bob, sier Hatland.