Dette badet har kostet to år og 12 millioner å få ferdig

I dag innvies Bergensbadet med pomp og prakt.

Publisert Publisert
  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kvart over elleve i formiddag er det duket for en stor, liten begivenhet ved Haukeland Universitetssykehus.

Med sykehusledelsen og representanter for produsent og Innovasjon Norge til stede blir det høytidelig åpning av et nytt bad ved Hjerteavdelingen. Et 4,6 kvadratmeter lite rom med det best tenkelige av løsninger for pasienter og pleiere.

— De siste årene er det skjedd enormt mye på norske sykehus, både teknisk og medisinsk. Men baderommene på sykehus er det ikke gjort noe med på 30 år. Bergensbadet er svaret på den utfordringen, sier Ove Haugsdal, prosjektleder for Fremtidens baderom på Sykehus.

To år og 12 millioner

Det nye badet har tatt to år og kostet 12 millioner kroner å utvikle. Prosjektet er et samarbeid mellom Helse Bergen, produsenten Bano AS og Innovest, som er Helse Bergens innovasjonsselskap. Innovasjon Norge og Norges forskningsråd har støttet det økonomisk.

Men det ferdig utviklede badet er ikke særlig mer kostbart enn ordinære sykehusbad. Bergensbadet har vist at det er mulig å bygge universelt utformede bad på bare litt over fire kvadratmeter.

— Underveis har vi konkludert med at det er bedre med et lite, riktig utformet bad, enn et stort, der det er langt fra det ene støttepunktet til det andre, sier bedriftsfysioterapeut Eva Dagen Eek, som har deltatt i den bredt sammensatte prosjektgruppen.

— Målet vårt er at alle sykehus skal lage slike bad, sier Roy Elsayed, administrerende direktør for produsenten Bano på Sandane.

Han karakteriserer dagens baderomsåpning som en europabegivenhet.

Mulig eksportartikkel

— Vi har allerede pågang fra sykehus i Nederland, Frankrike og Tyskland, og håper at vi med Bergensbadet har skapt en eksportartikkel, sier Elsayed.

Her er noen stikkord for det nye sykehusbadet:

Rundt hele badet er det håndtak. Innenfor døren, langs kanten av vasken, på begge sider av toalettet, og rundt dusjen, som har et nedfellbart sete. Den nyutviklede vasken kan heves og senkes elektrisk. Alle rør under servanten er lagt i en flat modul, noe som gjør at rullestolbrukere kommer helt inntil.

Toalettet kan heves og senkes elektrisk også når noen sitter på det.

Tom Jakobsen er sykepleier og forflytningsekspert. Han har gode erfaringer med bruken av det nye badet.

— Vi ser klart at pasienter som trenger hjelp på et ordinært bad, klarer seg alene her inne. Det sparer tid for pleierne, men det er også viktig for trivsel og verdighet, sier han.

- Sparer tid

Roy Elsayed mener Bergensbadet også er et svar på kravet om at alle nye boliger skal være tilrettelagt for rullestolbrukere. Noe byggebransjen mener et svært prisdrivende.

— Vi har vist her at universelt utformede bad ikke trenger å være større enn ordinære bad.

- Men er disse løsningene noe for folk flest skal ty til?

— Det er i hvert fall en tanke å legge til rette for slike løsninger når badene bygges, sier prosjektleder Haugsdal.

- Har dere underveis i det to år lange og bredt anlagte utviklingsarbeidet tenkt eller hørt at dette er mye styr for lite rom?

— Slettes ikke, forsikrer alle involverte. Eva Dagen Eek utdyper:

— Utviklingen av Bergensbadet er det morsomste og mest meningsfulle jeg har gjort innen forebyggende arbeid på sykehuset. Med disse løsningene kan vi forhindre at pasienter faller. Dessuten reduserer vi tallet på tunge løft og vridninger for pleierne, sier hun.

Publisert
BT anbefaler

Her møter Lars Arne Nilsen pressen

Se Ballsparks intervju med Lars Arne Nilsen utenfor Stadion mandag formiddag

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. Smittealarm på nytt cruiseskip

  3. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  4. Fem nye smittet etter Hurtigruten-utbrudd

  5. – Den vattpinnen er veldig ubehagelig

  6. Trafikkulykke på Sandsli