— Alle kan ikke bli trenere eller ekspertkommentatorer på fjernsyn, sier Christian Kalvenes (37).

Mannen som er mest kjent som venstreback for Brann i flere perioder, kan se tilbake på en lang fotballkarriere på toppnivå i Norge, Skottland og England.

1. september overtar han jobben som salgs- og markedsdirektør i teleselskapet Chess.

— For meg har det å ta en utdanning vært noe som både har gitt meg muligheten til å drive med noe jeg liker etter at jeg la opp, samtidig som det hjalp meg som spiller da jeg var aktiv, sier han.

Skulle ikke bli trener

På et helt vanlig møterom, i et helt vanlig kontorbygg i Bergen, forteller Kalvenes om møtene med noen av verdens beste fotballspillere. Senere i karrieren enn mange, fikk han oppleve mange unges drøm - å spille i engelsk Premier League.

— Jeg tror at siden jeg var litt eldre enn mange av de andre, satt jeg enda mer pris på det, sier han.

Etter returen til Brann i 2010 var han plaget med skader, og da han la opp i 2012 var han i grunnen ganske godt fornøyd.

— Jeg trodde ærlig talt ikke jeg kom til å savne fotballen. Trener, det skulle jeg i hvert fall ikke bli.

Tok master som proff

De siste årene i Brann begynte han så smått å jobbe for Chess, og i motsetning til mange av de andre han spilte med, fullførte Kalvenes en mastergrad fra BI under proffoppholdet i utlandet.

— Da jeg la opp, begynte jeg å jobbe fulltid.

Han forteller at underveis i karrieren var det mange som var skeptisk til å ta utdanning ved siden av fotballen.

— På toppnivå må du ha fokus på idretten, og mange er redd for at utdanning tar vekk litt av det. For meg førte bare til at jeg ble mer strukturert. Mange av fagene jeg tok var dessuten organisasjons- og ledelsesfag, og dette lærte meg mye om hvordan å skape et lag og et godt samhold i spillergruppen.

Halvparten tar utdanning

Hos norske idrettsutøveres egen fagforening, NISO, setter de pris på eksempler som Kalvenes.

— Det er blitt forsket på dette. Det viser seg at idrettsutøvere som tar utdanning ved siden av, presterer bedre på banen også, sier forbundsleder Joachim Walltin.

Han understreker at ikke alle passer til å ta en høyere utdanning, men at det kan være fornuftig å tenke på tiden etter karrieren er over.

— Vi er veldig opptatt av dette. Etter at lønnsnivået i eliteserien i fotball har gått ned, har flere blitt opptatt av utdanning, sier Walltin.

I 2011 tok 39 prosent av alle eliteseriespillere en utdanning ved siden av fotballen. Tre år senere tar 49 prosent utdanning, ifølge en undersøkelse NISO har utført.

Ble trener, likevel

— Når du legger opp, har du drevet med det aller kjekkeste du vet i hele livet. Du har kanskje vært litt stjerne og fått mye oppmerksomhet. Hvis du ikke har noen utdanning, kan overgangen bli tøff. Da må du gjerne bare ta en jobb uten helt å kunne velge selv. Med en utdanning har du muligheten til i hvert fall å drive med noe annet du også liker, sier Kalvenes.

Selv om Brann-backen ikke trodde han kom til å savne fotballen, viste det seg at det ikke var like lett å fjerne fotballen fra livet hans.

— Fotballen hadde tatt nesten all tiden min fra jeg var 6 til jeg ble 36. Det ble et stort tomrom, sier han.

Nå løser han det med å trene sønnens fotballag på Salhusbanen, og driver fotballakademiet «Kjuaguttene». Men Kalvenes sine fotballstøvler, de ligger trygt på hyllen.

— Jeg forsøkte å spille en bedriftskamp for Chess på Slettebakken. Vi tapte og jeg fikk kjenning med alle de gamle «vondtene» igjen, så jeg tror heller jeg kommer til å være involvert på andre måter, sier han.