- Disse tallene er dramatiske

Optimismen stuper i oljekommunene vest for Bergen. Nav-sjefen venter økt arbeidsledighet.

- FLERE UTEN JOBB: - Ledigheten er fortsatt lav, men de som er arbeidsledig går lengre tid uten jobb, og vi forventer at ledigheten vil gå noe opp i løpet av året, sier fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes i Nav. Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Næringsbarometeret for Hordaland viser et markant fall i troen på fremtiden.

— Forventningen faller til både omsetning, lønnsomhet og investering. Vi tror denne lavere forventningen i region Vest har sammenheng med usikkerheten innenfor petroleumsnæringen, og de virksomhetene som er knyttet opp til petroleumsnæringen, sier fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes hos Nav Hordaland.

Les også

Én av ti vestlandsbedrifter har kuttet

Næringsbarometeret ble tirsdag lagt frem av Nav, Hordaland fylkeskommune, NHO og Innovasjon Norge.

Region Vest, som omfatter kommunene Fjell, Sund, Øygarden og Askøy, opplever den aller største tilbakegangen.

— Disse tallene er dramatiske, sier Bogsnes.

- Vi bekymrer oss

Tidligere i år varslet Statoil store kostnadskutt. Det har forplantet seg nedover til leverandørindustrien. Aibel skal kutte 230 ansatte, hvorav 90 stillinger i Bergen. Sist uke meldte seismikkselskapet CGG Services at de kutter 35 oljejobber i Bergen.

Mens den samlede forventningsindeksen for Hordaland har falt med seks prosentpoeng siden mai i fjor, er nedgangen i Region Vest på hele 22 prosent.

Ove Lunde er daglig leder i interesseorganisasjonen HOG Energi, og sitter tett på petroleumsnæringen.

— Vi bekymrer oss og diskuterer internt hva vi nå kan gjøre, sier Lunde.

Les også

Statoil skiller ut 239 årsverk

Les også

«Fortsatt lys i olje-Norge»

Han forteller at det først og fremst er de små og mellomstore leverandørbedriftene som sliter.

— Når Statoil strammer inn, får de store leverandørene merke det. Men de er igjen avhengige av små og mellomstore leverandører. Den onde spiralen merkes mest i den enden, forteller Lunde.

- Må helle kaldt vann i blodet

HOG-sjefen mener bedriftene må samarbeide mer for å løse utfordringene de nå står overfor. I tillegg mener han politikerne må ta ansvar.

- Hvor lenge vil disse problemene vare?

— Jeg tror denne trenden vi nå ser er geopolitisk. Bedriftslederne må skru skruen et par hakk inn og tenke at sånn blir det. Jeg mener det er helt nødvendig å helle kaldt vann i blodet på aktørene.

Bedre i Bergen og Sunnhordland

Geografisk er nedgangen i optimismen lavest i Sunnhordland (- 2 prosentpoeng) og i Bergensregionen (- 4 prosentpoeng). Mens nedgangen i Region Vest altså er på 22 prosentpoeng, faller Nordhordland og Hardanger/Midhordland med 10 prosentpoeng.

— Av bransjene, er det bygg og anlegg som har størst fall i forventningene. Ofte er denne bransjen en tidlig indikator på når arbeidsmarked og økonomiske konjunkturer snur, sier fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes i Nav.

Hun viser til at det er store variasjoner mellom regioner og bransjer.

— Lyspunktene er reiselivsnæringen i Hardanger og industrien i Odda. Disse skiller seg positivt ut, som en kontrast til resten.

Et annet lyspunkt i undersøkelsen er at man må helt tilbake til 2008 for å finne en større tro på økt lønnsomhet (se fakta).

Økt ledighet blant unge

Les også

Nå skrur arbeidsmarkedet seg til

— Ledigheten er fortsatt lav, men de som er arbeidsledig går lengre tid uten jobb, og vi forventer at ledigheten vil gå noe opp i løpet av året. Det er hovedsakelig blant unge og arbeidsinnvandrere ledigheten øker, sier Bogsnes.

Bedriftene har ifølge undersøkelsen mindre tro på at de vil øke antall ansatte i tiden som kommer.