Over halvparten av nordmenn (56 prosent) har ikke dokumentert sine verdier i boligen på noe vis.

Samtidig tror 62 prosent at de ville få igjen sine verdier dersom boligen skulle bli totalskadet.

Det viser en undersøkelse av nordmenns forsikringsvaner utført av Ipsos MMI for DNB.

— Vi ser ofte at folk blir underforsikret, og at de ikke har tatt høyde for verdier de skaffer seg etter at de har valgt beløpsgrense på innboforsikringen, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Klær og sportsutstyr

Mange glemmer for eksempel å regne med verktøy i garasjen, summene klær utgjør, oppdatering av hvitevarer og elektrisk utstyr og ikke minst sportsutstyr.

Undersøkelsen viser også at 26 prosent aldri har gått over verdiene i boligen og oppdatert innboforsikringen.— Et typisk eksempel er de som tegner innboforsikring når de flytter hjemmefra for første gang. Etter noen år eier du ganske mye mer enn du tok høyde for da du tegnet forsikringen, sier Dalsbø.

Unge minst forsikret

Han forteller at de hvert år opplever at unge er de dårligste til å tegne innboforsikring.

— Mange unge bor i kollektiv, og er ikke klar over at de må ha en egen innboforsikring. Eller de bor i sokkelleiligheter og tror de er forsikret gjennom huseierne. Problemet med de som er underforsikret, er at de ofte er i en sårbar økonomisk fase, som de unge, og rammes derfor ekstra hardt hvis uhellet er ute, sier Dalsbø.

93 prosent har innboforsikring, og andelen er stigende med alder. 72 prosent av de i alderen 18-29 år har innboforsikring, mot 99 prosent av de over 50.

— For å unngå å bli underforsikret og i tilfeller der forsikringsselskapet vil sjekke at verdiopplysninger stemmer, er det viktig å dokumentere verdier på best mulig måte. Det enkleste er å ta bilder, om man ikke har kvitteringer. Ekstra viktig er det å dokumentere verdier av det som er litt utenom det vanlige, som kunst eller arveobjekter.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook