Sterke tall fra Statoil

Statoil tredobler resultatene, og melder om produksjonsvekst og effektivisering.

Publisert Publisert

EFFEKTIVISERING: – Vi forventer å levere en produksjonsvekst på om lag 5 prosent i år, samtidig som vi realisere ytterligere én milliard dollar i effektiviseringer, sier konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding torsdag. Foto: Pål Christensen

  • Stavanger Aftenblad
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Våre solide finansielle resultater og sterke kontantstrøm er et resultat av god drift med høy produksjonsregularitet og fortsatte kostnadsforbedringer. Med oljepriser på rundt 50 dollar per fat leverer vi 4 milliarder dollar i fri kontantstrøm, og vi har redusert gjeldsgraden med 8,1 prosentpoeng siden begynnelsen av året. Vi forventer å levere en produksjonsvekst på om lag 5 prosent i år, samtidig som vi realisere ytterligere én milliard dollar i effektiviseringer, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding torsdag morgen.

Økning over hele fjøla

Resultatet for 2016 var preget av svekkede olje- og gasspriser, men i 2017 har oljeprisen vært høyere i første halvår enn i fjor. I første kvartal i år firedoblet Statoil resultatet, sammenliknet med samme periode i fjor, og i andre kvartal fortsetter oljegiganten i samme spor:

Justert driftsresultat endte på 3,023 milliarder dollar i andre kvartal, en økning fra 0,913 dollar i samme periode i fjor. Resultatet er over en tredobling av fjorårets resultat, og er over analytikernes forventning på 2,935 milliarder dollar.

Justert driftsresultat etter skatt var 1,289 milliarder dollar i andre kvartal, en oppgang fra negative 0,028 milliarder dollar i samme periode i 2016. Analytikernes forventninger til resultat etter skatt var 1,237 milliarder dollar.

Statoil melder selv at høyere priser for både olje og gass, solid drift med høy produksjon, reversering av avsetninger i Angola med 0,754 millarder dollar og fortsatt fremdrift i forbedringsarbeidet bidro til oppgangen.

Lavere egenproduksjon enn analytikerne forventet

Statoil leverte en egenproduksjon på 1,996 millioner fat per dag i andre kvartal, en økning fra 1,959 fat per dag i samme periode i fjor. Det er lavere produksjon enn de 2,005 millionene fat per dag analytikerne forventet.

Opptrapping av produksjon på nye felt, god drift og økt gassavtak er grunnen til den økte produksjonen, ifølge Statoil.

– Sammen med leverandørindustrien fortsetter vi med sterk progresjon i våre prosjekter. Gina Krog har startet produksjon og vi har fortsatt god fremdrift på Johan Sverdrup og andre prosjekter, som Aasta Hansten, Mariner, Oseberg Vestflanken, Peregrino Fase 2, Dudgeon og Hywind. På norsk sokkel har vi fått godkjent planene for tre nye prosjekter, og levert inn ytterligere en utbyggingsplan, sier Sætre.

Kutter i leting

Statoil har kuttet letekostnadene fra 0,423 milliarder dollar i andre kvartal i fjor, til 0,224 milliarder dollar i år.

Inntektene fra operasjonelle aktiviteter har gått kraftig opp: I første halvår 2017 har kontantstrømmen fra disse vært 9,931 milliarder dollar, sammenliknet med 3,349 i fjor.

Så langt i år har Statoil boret 14 letebrønner og har gjort ni funn. De planlegger totalt rundt 30 letebrønner.

– Med streng prioritering og effektive boreoperasjoner reduserer vi prognosene for letekostnader til rundt 1,3 milliarder dollar for året, sier Sætre.

Gjeldsgraden ved utgangen av andre kvartal var redusert til 27,5 prosent.

Statoil-styret fortsetter ordningen med utbytteaksjer der aksjonærene kan velge mellom å motta utbytte i kontanter eller nyutstedte aksjoner i Statoil med en rabatt på 5 prosent. Styret har besluttet å oppretholde et utbytte på 0,2201 dollar per aksje for andre kvartal.

STATOIL ASA
(tall i mill. dollar)2. kvartal 20172. kvartal 2016Ventet* 2017
Justert driftsresultat3,0239132.935
Justert resultat etter skatt1,289-281.237
Publisert