Politiet: Brukte hotellets midler på private utgifter

Politiet etterforsker om penger fra Selje Hotell finansierte privat skattegjeld, tannlegeutgifter og investeringer i utlandet.

Publisert Publisert

De to brødrene på bildet til venstre har sittet fengslet siden før jul i fjor. De nekter for å ha noe med brannen ved Selje hotell å gjøre. Foto: Montasje BT, Oddleiv Apneseth

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Denne uken kom det frem at en 39 år gammel mann har tilstått å ha stått bak hotellbrannen i Selje 25. november i fjor.

Han er daglig leder i selskapet som siden 2014 har eid og drevet det ærverdige hotellet i Selje.

Eier eiendom i Tyrkia

39-åringen, og hans to brødre, har sittet varetektsfengslet i tre måneder. De er siktet for grovt skadeverk og bedrageriforsøk.

Nylig ble siktelsen utvidet til også å gjelde økonomisk utroskap for alle tre brødrene. Politiet mener at de urettmessig har belastet hotellselskapet for utgifter som ikke har hatt noe med selve driften å gjøre.

I en fersk fengslingskjennelse fra Fjordane tingrett kommer det frem at politiet mener å ha identifisert en rekke mulig straffbare transaksjoner i tiden før brannen.

Blant annet skal selskapets midler ha blitt brukt til å:

  • Finansiere en eiendomsinvestering i Tyrkia til rundt én million kroner
  • Betale private regninger, som tannlegeutgifter, offentlige avgifter og skattegjeld.
  • Betale de tidligere eierne oppgjør for kjøpet av hotellselskapet.

– Min klient har erkjent de faktiske forhold, også når det gjelder siktelsespunktet som omhandler økonomisk utroskap. I det så ligger det at det er tatt ut penger fra hotellets konto, sier advokat Per Kjetil Stautland.

Han representerer 39-åringen som er daglig leder i hotellselskapet. Stautland ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Les også

Politiet: Slik prøvde sjefen å skjule at han tente på sitt eget hotell

– Betalte brorens tannlegeregning

Selskapets revisor har i de to siste årsregnskapene påpekt at det er gitt ulovlige lån til aksjonærene, til sammen rundt én million kroner.

Den eldste av de tre brødrene (41) jobbet som kjøkkensjef på hotellet, og hadde ingen eierandel.

– Han erkjenner ikke straffskyld for noen av postene, og har holdt fast ved det siden dag én. Han stiller seg avvisende til at han har gjort noe straffbart, sier hans forsvarer, advokat Paul-Inge Angelshaug.

Les også

Les også: Skatt Vest krev nærare 300.000 kroner frå Selje Hotel

I 2015 kjøpte 41-åringen to bolighus av hotellselskapet for til sammen 2,4 millioner kroner. Han bodde selv i det ene huset og leide ut det andre.

Politiet mener det er grunn til å tro at hotellselskapet har finansiert utgifter i forbindelse med det salget, samt dekket mannens private utgifter.

«Påtalemyndigheten har opplyst om at den foreløpige gjennomgangen har avdekket at AS Selje Hotell har betalt siktedes private skattegjeld på over hundre tusen kroner, tinglysningsgebyr og dokumentavgift til eiendommene han har kjøpt av AS Selje Hotell, renovasjonsgebyr og tannlegeutgifter», heter det i fengslingskjennelsen fra Fjordane tingrett.

Nekter for å ha medvirket

41-åringen har forklart at dette er regninger hans bror, hotellsjefen, har lagt ut for, og at han ikke visste at pengene ble hentet fra selskapets konto.

– Min klient mener at politiet bør stille spørsmål til den som har utført disse betalingene. Han har forklart at broren ved noen anledninger har betalt regninger for ham, og så betaler han tilbake. At broren skal ha brukt hotellets midler har vært helt ukjent for min klient, sier Angelshaug.

TILSTO: Den 39 år gamle hotellsjefen har i avhør erkjent at han sto bak brannen 25. november i fjor. Han har også erkjent å ha gjort seg skyldig i økonomisk utroskap. Foto: Arkiv

Hotellsjefen har altså erkjent at det var han som sto bak brannen. Politiet mener fortsatt det er sannsynlig at hans to brødre har medvirket.

Den 41 år gamle kjøkkensjefen var i Sverige da brannen startet, og fastholder at han ikke hadde noe med brannen å gjøre.

– Vi stiller oss fremdeles spørrende til hva slags rolle politiet mener at min klient har hatt i denne saken. Politiet har, slik vi ser det, ennå ikke gitt oss et godt svar.

– Han har heller ingen kjennskap til hvorvidt det er tilfelle at selskapet har gjort investeringer i Tyrkia. Han har aldri hatt noen ledende stilling i hotellselskapet. Han har vært en vanlig ansatt, sier Angelshaug.

Revisor stilte spørsmål

Hotellselskapets revisor har de to siste årene funnet grunn til å stille spørsmål rundt nettopp investeringen i Tyrkia.

«Selskapet eier en eiendom i utlandet, men vi har ikke fått fremlagt nødvendig dokumentasjon knyttet til gyldighet og dokumentasjon av hvorvidt selskapets rettigheter er ivaretatt for denne eiendelen», heter det i revisors beretning av årsregnskapet for 2015.

De tre brødrene er svenske statsborgere, og har bodd i Sverige mesteparten av sine liv.

– Min klient har liten, om noen, tilknytning til Tyrkia. Han kom til Sverige da han var et lite barn, sier 41-åringens forsvarer.

Politiadvokat Magnus Engh Juel i Vest politidistrikt ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, og viser til det han sa tirsdag.

– Han har brukt selskapets midler på forhold som ikke har noe med virksomheten å gjøre. Disse uttakene har ikke vært såkalte lovlige utdelinger i tråd med aksjeloven, sa politiadvokaten om hotellsjefens tilståtte brudd på straffelovens regler om økonomisk utroskap.

Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra advokat Morten Furuholmen, som representerer den yngste av de tre siktede brødrene, en 33 år gammel mann.

Publisert