Slik blir første del av vinterferieværet

Meteorologene: – Ikke noe å skryte av. Planlegg en dag om gangen.

Publisert:

NYTER SOLEN: – Vi har hatt hytte her i 33 år og bruker den mye! Spesielt etter at vi ble pensjonister. På søndag skal vi hente barnebarna. Mannen min foretrekker feller på skiene, selv på flatmark. Jeg derimot foretrekker smurning, sier Magnhild Andersen. Hun og mannen Bjørn brukte fredagen på ski i Furedalen. Foto: Ørjan Deisz

Fredag startet vinterferien for hordalendingene. Og selv om været er strålende i dag, ser det ikke lovende ut for helgen.

– Det begynner bra fredag og lørdag formiddag med opplett, sol og nordavind. Langs kysten kan vinden komme opp i frisk bris og liten kuling, men ellers er det bare å nyte finværet, sier meteorolog Halldis Berge på Meteorologisk institutt.

Sogn og Fjordane og kysten i Hordaland kan fredag oppleve enkelte snøbyger, men ellers ser fredagen stort sett fin ut.

Les også

Skal du ut på veiene i vinterferien? La mor kjøre bilen

– Lørdagen starter bra, men utover ettermiddagen øker vinden til sørlig sterk kuling og kanskje en liten storm. Vinden tar også med seg nedbør, som kommer ned som regn og sludd over hele Vestlandet, sier Berge.

Det er likevel store sjanser for at nedbøren blir til snø i fjellene, fra mellom 400–600 meters høyde.

Byferie? Slik blir det i Bergen

Dersom du har planer om å være i Bergen i ferien blir fredag og lørdag de fineste dagene.

– Temperaturene skal stort sett holde seg på plussiden på dagtid og minusgrader om natten. Lørdag ettermiddag kommer regnet, men på søndag kan det se ut som det blir fint midt på dagen, selv om det stort sett er meldt bygevær på før- og ettermiddag, sier meteorolog Berge.

Les også

Leker med livet langs Bergensbanen

Mandag blir det grått og mye regn, men på tirsdag og onsdag er det lov å håpe at været snur.

– Det er for tidlig å si noe om det, men fra onsdag kan det se ut som vi er over det verste, sier Berge.

REGNTUNGT: Mens fredag og lørdag formiddag blir fint, har vi en regntung helg i vente. Bilde er tatt på Ulriken i desember. Foto: Odd Mehus

– Ta dag for dag

Meteorolog ved StormGeo, Ina Ynnesdal, melder stort sett den samme grå helgen som Meteorologisk institutt.

– Vi har nå en værsituasjon som kan ligne mye på situasjoner vi ser om høsten. Høytrykk og lavtrykk om hverandre, der lavtrykkene «virrer» rundt og det er vanskelig å si om det kommer ned som snø eller regn, sier Ynnesdal.

Les også

Fire av ti lar skiene stå i vinter

Meteorologen mener likevel det går an å se noe positivt i værmeldingene:

– Det kan se ut som at vi blir ferdige med det aller verste været allerede i helgen. Fra lørdag til mandag blir det grått og vått og noe som kan ligne på en liten vinterstorm, men fra tirsdag blir det mer brukende vær! sier Ynnesdal.

Hun oppfordrer folk til å ta dag for dag og ikke detaljplanlegge ferien.

– Usikkert vær er selvsagt ikke det vi håper på når ferien nærmer seg, men her får vi bare ta det som det kommer, avslutter Ynnesdal.

Publisert: