Nå kan du søke om penger for å rydde plast

Regjeringen bevilger 35 millioner kroner til rydding av marin forsøpling.

Publisert Publisert

FINANSIERER RYDDING: Fra og med torsdag kan organisasjoner, foreninger og private bedrifter søke om midler til plastrydding. I forrige uke ryddet Robin Haaberg (16) og Christian William Rabben (15) plast på Sotra. Foto: Nikita Solenov

Fra og med torsdag og i tre uker fremover kan organisasjoner, foreninger og private aktører søke om midler fra Miljødirektoratet til rydding av plast. Det skriver NRK.

Regjeringen har satt av 35 millioner kroner til prosjektet, som skal ha vært planlagt i lang tid før den etter hvert berømte plasthvalen strandet på Sotra.

Blir ikke gitt penger til privatpersoner

– Det er nesten ingen begrensninger på hvem som kan søke om disse pengene. Det som er viktig er at aktivitetene er innrettet på å rydde plast langs strender. Det er en forutsetning at det bidras med egeninnsats, forklarer klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NRK.

Det er imidlertid enkelte begrensninger for hvem som kan søke.

Det vil ikke bli gitt penger til privatpersoner, men frivillige organisasjoner, foreninger, ideelle stiftelser, private bedrifter og offentlige foretak kan søke om midler, ifølge Miljødirektoratet. Søknadsfristen er 16. mars og nedre søknadssum er 250.000 kroner.

Det finnes likevel muligheter for privatpersoner til å engasjere seg.

– Privatpersoner kan bli med i frivillige organisasjoner og foreninger som kan søke, og dermed bidra på den måten. Vi ønsker å gi midler til folk som vil rydde strender, havbunn, fjerne kasserte fritidsbåter og drive forebyggende informasjonstiltak, sier Helgesen.

– Helt fantastisk

Kenneth Bruvik i Norges jeger- og fiskerforbund avdeling Hordaland er svært positiv til prosjektet.

– Jeg synes det er strålende at det kommer midler. Samtidig er det også svært viktig at problemet blir fulgt opp med lengre planer som kan skape en varig ren kyst. Men det er absolutt viktig å få på plass midler som kan støtte opp under det positive dugnadsarbeidet vi nå ser. Det er bare helt fantastisk, sier en glad Bruvik til BT.

Forrige uke plukket Bruvik og ti ungdomsskoleelever store mengder plast i skjærgården på Sotra.

Han forteller at jeger- og fiskeforbundet i Hordaland kommer til å søke om midler.

For mindre ryddeprosjekter oppfordrer Miljødirektoratet privatpersoner og mindre grupper til å søke refusjonsordningen for håndtering av herreløst marint avfall i regi av «Hold Norge Rent».

Publisert