Krever åpning av kollektivfelt

Byrådet krever at Statens vegvesen åpner kollektivfeltet i Bergen sentrum, fordi stengningen av Vaskerelven skaper lange bilkøer. Men Vegvesenet sier nei.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Mens kommunens folk har gravd et digert hull og sperret Vaskerelven/Vestre Torggate, har bilene hopet seg opp i omkjøringsruten. Slik vil det være i en måned fremover.

Fra rådhuset har byrådsleder Monica Mæland i dag stått og sett på bilene som snegler seg gjennom Christies gate.

Oppgitt

— Ja, jeg har gjort det. Og jeg er rett og slett oppgitt, sier Mæland.

I går prøvde hennes byråkrater å få Statens vegvesen til å løse flaskehalsen ved å åpne opp kollektivfeltene i Lars Hilles gate og Christies gate, men det førte ikke frem.

Det gjorde heller ikke samtaler Mæland selv hadde med Vegvesenet i dag. Etter denne lite fruktbare samtalen vedtok Mæland og resten av byrådet formelt å be Vegvesenet om å åpne kollektivfeltene.

Sier nei

Men Vegvesenet står på sitt og sier de vil avvente situasjonen.

— Vi har informert Bergen kommune om at vi vil se an saken ut uken, og gjøre en ny vurdering på fredag, sier prosjektleder Asbjørn Valen i Statens vegvesen Region Vest distrikt Bergen.

Vegvesenet vil se hvordan trafikken blir når publikum har tilpasset seg den nye situasjonen, ved at de bruker alternative ruter. De er også skeptisk til å ta bort kollektivfeltene.

— Vi synes det er leit å ta bort kollektivfelt når det er kø, for det er da vi trenger dem, sier Valen.

- Bergen må ikke dø

Monica Mæland, som sier hun er blitt nedringt av sinte bilister, er frustrert over Vegvesenet.

— Det vi etterlyser er å respondere litt raskt. Hadde vi selv eid denne veien hadde vi løst det forgårs, sier hun.

— Men dere måtte vel kunne forutse denne situasjonen før dere begynte å grave?

— Det er ikke alltid en vet hvordan ting blir. Vi hadde trodd flere ville benytte Nygårdshøydetunnelen. Nå har det blitt bedre etter hvert, men jeg forstår ikke at Vegvesenet må telle biler helt frem til fredag før de bestemmer seg.

— Vil det ikke gå ut over kollektivtrafikken hvis kollektivfeltet åpnes?

— Ja, det vil det. Men poenget nå er at privatbiler står i kø imellom tre kvarter og en time. Vi kan ikke sørge for at Bergen dør mens vi får nye vannrør, sier hun.

Publisert: