Tusenvis isolert i Sogn og Fjordane

Mange tusen mennesker er isolert i Sogn og Fjordane etter ras som følge av uværet mandag. Rundt 35 veier er stengt i fylket.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

– Det er nesten utrolig at dette skal slå til samtidig over hele fjøla, sier operasjonsleder Per Rinnan i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Politiet rykket i løpet av mandag ut på 35 ulike meldinger om ras og flom. Mandag kveld var 35 veier stengt, og over 10.000 mennesker uten veiforbindelse.

– Det er folk som er evakuert og hus er ødelagt, men ingen liv er heldigvis gått tapt, sier Rinnan.

De siste rasene i fylket gikk i 18.30-tiden, men regnet fortsatte mandag kveld.

– Den siste meldingen vi har fått er fra Sogndal, hvor det er tegn på at noe kan skje, sier Rinnan.

Krisestab

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane ba mandag krisestaben i fylket finne løsninger for å hjelpe tusenvis av mennesker som er isolerte på grunn av uværet.

– Det høres dramatisk ut. Det har gått en rekke ras, mange veier er stengt, og det er skikkelig vått, sier fylkesmann Oddvar Flæte i Leikanger til NTB.

En av hovedoppgavene mandag var å finne en beredskapsvei for de til sammen rundt 5.500 menneskene i Årdal og Årdalstangen via fjorden.

Så mange som 7.000 personer på nordsiden av Sognefjorden – i Høyanger, Balestrand og Leikanger – er uten veiforbindelse. Veien mellom Vadheim og Sogndal langs fjorden er sperret en rekke steder. Eneste sikre arbeidsvei for Hydro-ansatte i Høyanger er med båt.

Høyanger ble isolert etter at det gikk ras tre ulike steder på riksvei 55 mellom Vadheim og Balestrand. Dermed ble rundt 4.000 mennesker uten veisamband, og det kan bli en langvarig stenging.

– Krisestaben ser på muligheten for å sette inn ekstrabåter slik at folk kan komme seg fram, sier fylkesmann Flæte.

Han understreker at regnvær og ras ikke er uvanlig på de kanter på denne tiden av året. For nøyaktig ett år siden gikk det et ras i Sunnfjord der en person omkom.

Hus truffet

Det gikk mandag større og mindre ras nær sagt over alt, og politiet oppfordret folk til å holde seg mest mulig i ro.

Et hus i Jølster ble truffet av et større ras i morgentimene mandag. De som bodde i huset, hadde reist like før raset kom. Raset var om lag 50 meter bredt, og har gjort store skader på tunet og på det ene huset på gården.

Ved Berstad i Stryn ble et bolighus omringet av et ras som delte seg. En mann som var inne i huset, kunne spasere uskadd ut.

Ingen ble skadd som følge av disse rasene, men politiet vil være føre var og ba folk la være å kjøre bil.

Berget sauer

Politiet og brannvesenet måtte i fellesskap berge en liten saueflokk som var blitt omringet av vann i elva Jølstra ved Førde. Sauene ble overrasket av en raskt voksende elv, men bergingsaksjonen gikk bra. En robåt var det som skulle til for å få sauene på trygg grunn.

I Møre og Romsdal ble Sunnmøre verst rammet av nedbøren mandag. Det var også kraftige stormkast i fylket. Et låvetak ble tatt av vinden i Ørsta. Flere veier på Sunnmøre måtte stenges som følge av ras— og rasfare. Deler av ferje- og hurtigbåttrafikken hadde problemer utover dagen på grunn av sterk vind. (©NTB)

Publisert: