Klargjør for bossug i sentrum

Byrådet gir BIR grønt lys for å legge bossrør i alle åpne grøfter. Som første norske by kan Bergen få et sammenhengende bossug i sentrum.

  • Kari Pedersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Fortsatt er det ikke bestemt hvor bosset skal suges til og hvordan utbyggingen skal skje. Heller ikke at sentrum faktisk skal få bossug.

BIR er imidlertid utålmodig etter å komme i gang. Sentrumsgatene er hull i hull, og gravingen er langt fra over. Derfor har BIR bedt politikerne om fullmakt til å nedlegge rør i allerede åpne grøfter.

Klar med rør

Byrådet anbefaler bystyret å gi slikt klarsignal.

— Hvis bystyret gjør det, vil de første rørene legges på strekningen Kaigaten - Nygårdstangen, når gravingen for bybane og fjernvarme starter, sier Toralf Igesund, forvaltnings- og utviklingssjef i BIR Privat.

— Hva med alle gatene som graves nå?

— Der er vi for sent ute, sier Igesund og legger til: - Men vi rekker mange grøfter. Vi vil klare å dekke sentrum på en god måte.

Vil tilbakebetale

Byrådet vil gi BIR klarsignal for å bruke inntil 10 millioner kroner på boss-rørene. I mellomtiden utarbeides en plan for hele systemet, som bystyret kan si ja eller nei til. Blir svaret negativt, vil kommunen tilbakebetale det BIR har forskuttert.

— Når kan et bossug tas i bruk?

— Spørsmål om fremdrift og pris skal vi finne svar på i det videre planarbeidet. Der vil vi også se på organiseringen av arbeidet. BIR vil foreslå at kommunen og BIR etablerer et felles aksjeselskap, som står for utbyggingen av boss-nettet.

De foreløpige planene for bossuget dekker hele indre by, fra de nye boligområdene rundt Store Lungegårdsvann til langt ut i Sandviken. Her skal alt boss fra bedrifter og private suges under bakken til fire store boss-terminaler.

Overgangen til bossug beskriver Igesund slik:

— Å innføre boss-sug er som å gå fra kaggedo til vannklosett!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Bergens største miljøprosjekt

  2. Bosset skal koste mer

  3. Treg renovasjon<p/>

  4. Snart slutt på bosspann?

BT anbefaler

– Jeg tilbød et beløp man ikke hadde sett i Bergen før, minnes investoren. Nå er drømmehuset endelig hans.

Denne historiske villaen snek seg unna topplisten for Bergens dyreste boliger.

LES SAKEN