- De risikerer mitt og andres liv

Mopedist går ut mot hasardiøse forbikjøringer av taxisjåfører.

Publisert Publisert
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var fredag Kenneth Hjelmeland kom kjørende på sin mopedregistrerte firhjuling. Han kjørte i retning Loddefjord mot lyskrysset fra Laksevåg.

— Jeg kjørte oppover bakketoppen, og det var en god del trafikk imot. Jeg merket at taxien var bak meg, men det var ikke rom for å slippe den forbi der.

Bil kom imot

Taxisjåføren tok sjansen og la seg ut og kjørte forbi, tross bilene som kom imot. Hjelmeland filmet hendelsen, som du kan se i videovinduet over her.

Administrerende direktør Jan Valeur i Bergen Taxi er klar på at slike forbikjøringer som dette ikke er greit når man kjører for drosjeselskapet. Foto: Elias Dahlen (arkiv)

— Det er jo farlig, dette. De setter både meg og andre trafikanter i fare. Og blir de tatt, så risikerer de å miste jobben og lappen, sier han.Han har videoer av lignende hendelser, og mener taxisjåfører er dem som oppfører seg verst når det kommer til slike forbikjøringer.

— Men denne er den skumleste, sier han.

- Særdeles dårlig opptreden

Politiet i Bergen vest har fått se forbikjøringsvideoen. Politioverbetjent Lars Morten Lothe mener kjøringen er en klar overtredelse av minst to sentrale regler i trafikken.

— Dette er for det første, ut fra det videoen viser, særdeles dårlig opptreden i trafikken. Vedkommende kjører verken særlig aktpågivende eller varsomt, og han forstyrrer i høyeste grad annen trafikk.

  • Kan du kjøre i rundkjøring? Ta testen her!
  • I tillegg synes sjåføren å ha forbrutt seg mot regelen som sier at du før forbikjøring skal forvisse deg om at veien er fri for hindre. Det gjør sjåføren ikke i dette tilfellet, fortsetter Lothe.

Ville blitt anmeldt

Politioverbetjenten mener at mye kunne ha gått galt i denne situasjonen.

— Det kunne oppstått sammenstøt med bilen i motgående felt, og taxien kunne ha truffet mopeden. Begge deler ville sannsynligvis fått et alvorlig utfall, basert på hastighet og føreforhold. Det ville helt sikkert endt med personskader, sier han.

— Det er i utgangspunktet straffeskjerpende at vedkommende er yrkessjåfør. Loven forventer mer av denne gruppen, sier Lothe, som understreker at han generelt ikke har noe negativt inntrykk av taxinæringen.

- Ikke bra i det hele tatt

Administrerende direktør i Bergen Taxi, Jan Valeur, har også sett videoen.

— Slik det fremstår på videoen, er dette en type kjøreadferd som skaper en farlig situasjon. Det er ikke bra i det hele tatt.

— Vi vil gjerne at de tar kontakt. Denne hendelsen er ikke beskrevet fra sjåførens side. Det er viktig at vi får informasjon og at vi kan få høre fra sjåføren hvordan denne opplevde situasjonen.

- Hva svarer du til påstanden om at drosjesjåfører oftere gjør slike forbikjøringer?

— Vi har 450 biler i trafikken, og at det kan oppstå uheldige situasjoner er klart. Men vi er opptatt av at vi skal levere en god service, og den inneholder behagelig og sikker kjøring. Vi har også kjøretester, og vi stryker kandidater som ikke håndterer bilen på en ordentlig måte. Det er klart at slike hendelser bør skje mindre hos oss som har profesjonelle sjåfører.

Publisert
BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

  2. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  3. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

  4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  5. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  6. – Vi er sterkt plaget av «ring på spring»